34l Krewetorium Red Cherry Alexa :)

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Alex89

34l Krewetorium Red Cherry Alexa :)

Post autor: Alex89 »

Witam dzisiaj pokażę swoje krewetorium samych Red Cherry :)

Akwarium około 34l
Podłoże : piasek grysowy o granulacji do 1mm a pod nim ziemia i kulki gliniane
Filtr : kaskada 300n
Obsada : około 200 Krewetek Red Cherry
Roślinki : najas indica , cardamia lyrata, hydrocortyle sp. Japan ,wąkrotka , anubias nana , rogatek i mech jawajski , bacopa .
Oświetlenie : świetlówka diversa 18W świeci się 9godzin
Nawożenie Easy Carbo podaje 2ml co dzień

Fotki dam wieczorem gdyż nie mam je na telefonie .
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: 34l Krewetorium Red Cherry Alexa :)

Post autor: MarSz »

200 redek w 34l.... hmmm... - imponująca ilość.
Musi być czerwono.
Hardcore.

EC 2ml na 34l brutto przy 18W? Po co? Dla tych roślin?
Hardcore.

Ziemia i kulki gliniane? Które z wymienionych roślin z tego korzystają choć częściowo?
Hardcore.

Nie odrobiłeś zadania domowego ale zobaczymy co powiedzą inni.
Czekam na fotki.
Alex89

MarSz takie kupiłem od areko10 i tak na razie zostawiłem nie miałem zbytnio czasu żeby coś w nim porobić :( :( . Połowa tych krewetek będzie przeniesiona do tego 112l i trochę będzie przeniesione do innego baniaka ale muszę poczytać o krewetkach jeszcze bo mam w 25l akwarium i tam też są krewetki ale innego gatunku i nie wiem czy one mogą być z Red Cherry jak na razie nie chcę mieć krzyżówek z Red Cherry i z tymi co mam w drugim akwarium . ec daje 2ml gdyż jest trochę tych roślinek małe duże średnie . Nie mam w nim bimbrowni i podaje 2ml co dzień . Ale od Niedzieli zmniejszam dawkę do 1,5ml co dzień a potem zobaczę na 1ml co dzień .
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Zalecana dawka to 1ml/50 l wody więc idziesz grubo z węglem, tą inna rasa to pewnie i tak już kundelki babaulti z rc tzw babaulti rainbow.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Alex89

Big daddy nie czytasz dokładnie :-? :-? :) napisałem że all Red Cherry mam w 34l akwarium i są same Red Cherry nie ma innych krewetek w nim a w 25l akwarium mam inny gatunek krewetek i ten drugi gatunek krewetek też jest tylko jeden w nim gatunek krewetek nie ma innych :) . Tak jak pisałem wyżej nie chcę mieć jak na razie krzyżówek .

A więc tak jak obiecałem tak daje fotki .

Obrazek

Tutaj smyrały

Obrazek

Tu tak samo
Obrazek

Tutaj ich było coraz więcej i więcej nie mogłem zrobić potem fotki bo było ich więcej nie było widać palca :)

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Też mam kilka sztuk co noszą małe ale nie mogłem w tym czasie zrobić im fotki :( :-?
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Dobrze przeczytałem nie martw się, tą umiejętność mam myślę dość opanowaną. Porostu zgaduje co masz w drugim akwa i wg mnie sa to rainbowy czyli kundelki rc i jeśli się nie mylę, masz właśnie krzyżówkę której nie masz pisząc bardziej po twojemu.
Błąd popełniłem i się przyznaje:
rc nie skrzyżuje się z babaulti sorki co nie zmienia faktu ze b. rainbow to kundle.
Daj fotki tych krewet jeśli możesz.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Alex89

Teraz nie mam jak dać fotek gdyż nie ma siostry a ja mam aparat zepsuty dokładnie zalałem na budowie :) :) w tym 25l akwarium są takie szarawe i też już się robi trochę ich co zobaczę to chodzą z małymi już małe są ale widzę że jeszcze chodzą .

Co do tych co napisałeś krewetek to nie są te .

I tak się zastanawiałem czy da się te krewetki skrzyżować ale krzyżówkę bym zrobił w innym akwarium , chodzi mi dokładnie o Red Cherry i te co są niżej na zdjęciu czy się da skrzyżować .

Tylko te są w tym 25l akwarium .

Obrazek takie są ta fotka jest z strony poniżej .
http://www.aquaforum.pl/printview.php?t ... adf0719f15" onclick="window.open(this.href);return false;

Takie krewetki mam w drugim akwarium .
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Alex, EC możesz śmiało podawać 0,5ml na dzień jeśli już uważasz, że musisz.

Nie widać na zdjęciach całego akwarium, więc ciężko cokolwiek powiedzieć i doradzić.

Redek faktycznie sporo ale nie jest tragicznie (przynajmniej na podstawie fotek choć trudno mieć pewność). Całkiem całkiem jak na redki - na początek idealne dla Ciebie byś się co nieco o krewetkach dowiedział a i nie miał zbyt wielu problemów. To więc dobry wybór.

Drugie krewetki - jeśli to faktycznie te co pokazałeś to caridina japonica zwana potocznie Amano. Teraz jak już znasz nazwę to możesz trochę o nich poczytać, pooglądaj zdjęcia i porównaj że swoimi by się upewnić czy to na pewno amanki.
Potem możesz zrobić użytek z tabelki w innym temacie i dowiesz się jak wyglądają kwestie jej krzyżowania.
Potem, jak będziesz dociekliwy, to doczytasz o ich rozmnażaniu by się dowiedzieć dlaczego tak a nie inaczej.
Jak będziesz bardziej dociekliwy, to poszukasz opinii o wspólnym ich trzymaniu z redkami.

Celowo nie podaję Ci odpowiedzi jak na dłoni bo odnoszę wrażenie, że takich nie doceniasz :-)
Może więc jak sam się trochę postarasz, to sprawi Ci to więcej satysfakcji i więcej z tego zostanie na dłużej.

A najważniejsze jest to, że trzymając zwierzęta ponosimy za nie odpowiedzialność więc w dobrym tonie byłoby wiedzieć o nich jak najwięcej (najlepiej zanim je do siebie sprowadzimy).
Czego się nie dowiesz to pomogę później ale nie idź na łatwiznę, poczytaj z sensem i zrozumieniem - dałem Ci wskazówki (proponuję więc taką zabawę). Jak do jutra uznasz, że nadal nic nie wiesz to Ci powiem.

Tymczasem miłego zdobywania wiedzy - na pewno trafisz ma różne źródła co będzie bardziej wartościowe niż mogą opinia bo ja mogę nie mieć racji - jutro będziesz bogatszy o wiedzę to pogadamy :-)

A ogólnie to wszystko jest na dobrej drodze (po zachowaniu krewetek widać, że krzywdy nie mają) więc nie poddawaj się - wszystko się powinno rozkręcić jak tylko się dobrze do tego zabierzesz.

A przy okazji - faktycznie babaulti się z redkami nie krzyżują, ale "babaulti rainbow" tak. Bez sensu? Dokładnie - zgadzam się. Efekt ludzkiej niewiedzy lub nieuczciwości.
Alex89

MarSz takie mam tylko 2sztuki w tym 25l i właśnie dzisiaj popatrzyłem w akwarium i widzę że nosi w sobie małe powiem szczerzę że nie wiem czy je wyhoduje gdyż jedni piszą że potem małe potrzebują zasolenia do poziomu 30 g/l a jedni piszą że potrzebują zasolenia do poziomu 35ppt , zobaczymy czy coś z tego będzie czy nie . Jutro wiem że się wezmę za akwarium 34l muszę wszystko powoli w nim porobić a chcę zrobić tak : Mech dać na tylną ściankę tak żeby rurkę od filtra zakryć żeby jej zbytnio widać nie było po bokach tam trochę mchu i trochę trafy zobaczymy co z tego wyjdzie i wtedy zrobię fotki całego zbiornika :) .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”