Początki Arka z roślinami

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
areko10
Użytkownik

Początki Arka z roślinami

Post autor: areko10 »

Witam przedstawiam wam mój zbiornik 112l Niestety nie obyła się bez błędów tzn widoczne krasnorosty(walczę z nimi a nie chce restartu)

Zbiornik 112l wym 35 w. , szer. 27 , dług.80 szyba wypukła

Oświetlenie : 4x18 plus doświetlenie 9 w z boku. Jarzeniówki to 2x philips aquerelle , 2x diverse opti natural i opti plant. Wychodzi 0,72 w na litr. Światło święcone 10 godz. dziennie

Nawożenie : butla 1,5 kg .Co2 podawane spiekiem ceramicznym 24h na dobę. Bąbelki rozpylane filtrem po całym akwarium .
Podaje easy carbo codziennie 2ml i zaprzestałem podawać sole ( krasnorosty plus niewiedza w dawkowaniu)

Filtracja : Filtr z odzysku kupiony na tym forum za 50 złi jest filtr kubełkowy jbl e900. Regeneracja filtra zajęła mi 5 minut i do tej pory chodzi bez zarzutu Jestem bardzo z niego zadowolony ps udało mi się do niego na forum kupić wirnik nowy na licytacji za 1zł ( głupi to ma szczęście :)) ) W koszach na samym dole ceramika dwa kosze z gąbka a trzeci koszyk to wata akwarystyczna

Roślinność :
wąkrotka białogłowa
duży heniek
sagitaria subulata
microzoria ale nie wiem jakie
lotos tygrysi
heternatera zosterorifolia
alternatera reineka
rogatek sztywny
i wiele innych których nazw nie znam wiec wybaczcie ze nie opisze

Niestety obsada to zupa rybna :) :
molinezje
platka
petniki karłowate
głupiki
razbory klinowe moi ulubieńcy :)
neonki innesa
glonojady
kiryski pstre oraz albinosy
krewetki red cherry ilość nieznana
krewetki babaulti
świderki oraz helenki

Oczywiście staram się cały czas walczyć z tymi krasnami wiem jakie błędy popełniłem i je poprawiłem na ta chwile widzę powolny zanik krasnali .Przepraszam za jakość zdjęć ale aparat ma swoje lata a i ze mnie żaden fotograf
Załączniki
DSCI1578.JPG
DSCI1578.JPG (103.12 KiB) Przejrzano 4857 razy
DSCI1579.JPG
DSCI1579.JPG (118.81 KiB) Przejrzano 4857 razy
DSCI1580.JPG
DSCI1580.JPG (120.62 KiB) Przejrzano 4857 razy
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Początki Arka z roślinami

Post autor: Big daddy »

Zdjęcia mi się na tel nie otworzyły to podglądam wieczorem ale przy krasnalach spokojnie możesz zwiększyć dawkę EC dwukrotnie, strzykawką na łeb i naprawdę pomaga. Nie wim czy dobrym pomysłem jest zaprzestanie nawożenia...
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
areko10
Użytkownik

Strzykawka będę robić w przyszłym tygodniu jak się zaopatrzę w nowe easy starego mam wyliczone własnie na tyle a nawożenie może nie zaprzestałem ale ograniczyłem do minimum (źle opisałem)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Zacny baniaczek... zacny.
Awatar użytkownika
areko10
Użytkownik

Dziękuję za opinie niestety trawnik z przodu jest po przycieńciu i nie wygląda jeszcze ładnie
Alex89

Post autor: Alex89 »

Baniak masz ładny :) mam pytanie jakie masz w nim podłoże bo nie napisałeś nic o podłożu :) :-? :-? :-?
Awatar użytkownika
areko10
Użytkownik

A zapomniałem posiadam tam bazalt czarny 1-4 mm a pod nim ziemie wraz z kulkami z gliny oraz keramzytem
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Miły dla oka baniaczek :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

Tak jak MarSz napisał, zacny oj zacny :) Nawożenie sobie wylicz kalkulatorem zulixa http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
areko10
Użytkownik

dzięki wyliczę sobie
Alex89

Post autor: Alex89 »

Ja bym zrobił tak :-? :-? :-? . Wpuścił do akwarium kosiarki i molinezje , wymieniał bym wodę co 2 lub 3dni w małych ilościach no i oczywiście odmulał bym dno akwarium i wtedy powinno zmniejszyć ilość fosforanów, lekko bym podniósł CO2 do ok 30mg/litr wtedy obniży to lekko pH to powinno zahamować ich rozwój mogą też już znikać . Sprawdź czy nie masz mało azotanów , jeśli masz brak azotanów to spowoduje, ze rośliny nie będą zużywały fosforu przez co stanie się on dostępny dla glonów, przedawkował bym węgla w płynie . Ryby karm małymi ilościami aby cała porcja była zjadana natychmiast i nie opadała na dno. Zbiornik nie może być przerybiony gdyż będzie stale dostarczał nadmiaru substancji wspomagających rozwój glonów (odchody ryb=fosfor). Jeśli krasnorosty zaatakowały ci żwirek to możesz wyciągnąć jego część, wygotować i wsypać spowrotem do akwarium. Tak samo krasnorosty nie lubią kwaśnej wody (ph poniżej 6,9).

Nigdy nie miałem krasnorostów ale czytałem o tym glonie i do tego glonu trzeba mieć dużo cierpliwości , cierpliwość = Sukces .
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Alex - wspaniały wykład.
Teraz to już Arek nie ma powodów do obaw - wystarczy tylko teorie wdrożyć w praktykę i pozamiatane.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Cytat z roslinyakwariowe.pl
Przyczyny występowania:
- tzw. "stara woda", czyli woda bogata w kwasy organiczne pochodzące z metabolitów ryb i rozkładu roślin (COD).
- przenawożenie żelazem
- bardzo często krasnorosty występują w akwariach z nieodpowiednią filtracją wynikającą z niedostatecznej mocy filtracyjnej (np. sam filtr wewnętrzny na akwarium 150l) lub słabym rozwojem bakterii nitryfikacyjnych w filtrze.
- niedobór CO2 wywołany brakiem dozowania dwutlenku węgla do wody lub słabą cyrkulacją wody w akwariach zasilanych CO2 (za słaby filtr)
- nieodpowiednie parametry wody (zbyt twarda woda)
Poszukaj co jest nie tak u Ciebie :) Generalnie trochę więcej aldehydu pomaga, ale trzeba uważać.
Tak jak Alex pisał ( :) ) niższe pH również powinno pomóc.
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
areko10
Użytkownik

wodę podmieniam co 2 dni ryby nie przekarmiam czytałem dużo już o tym i stosuje się od przeszło dwóch tygodni do tego jedynie mam krasnale na korzeniu wiadomo substancja organiczna
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Po co tak często wodę podmieniasz? :)
Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”