[216] Roślinne

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: [216] Roślinne

Post autor: Big daddy »

Świetnie Ci wyszedł ten strumyczek, jak juz mówiłem baniak bomba!
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Re: [216] Roślinne

Post autor: sibelius »

Popieram - świetny wybór.
Przy okazji: razborki to wymysł siostry. Zgodziłem się "dla świętego spokoju ;) " i nie chciałem na początku dużych ryb. Najpierw było u niej całe stadko na kwarantannie, gdzieś po miesiącu, dwóch połowa przyjechała do mnie. Nauczyła bestie jeść przy wyłączonym filtrze i nie mogę ich tego oduczyć. Udało mi się tyle, że wiedzą, gdzie karmnik. U niej skubią z powierzchni, z dna lub małego henia, moje tylko spod karmnika, jak opada. Z powierzchni nie ruszają.
Przez pierwsze tygodnie poza jedzeniem ich nie widywałem a jak siostra przyjechała w odwiedziny, to mnie normalnie zamurowało. Mianowicie siadła przed akwarium, tam ni kawałka ogona, bo moje pandy straszne tchórze i zawołała cienkim głosikiem: "Niu niu, gdzie moje dziubdziaski?!" I normalnie wszystkie razbory z prędkością światła zjawiły się przy przedniej szybie.... Cienkie ucho mają. I mikroskopijny rozumek, a dają się tresować :)
Krzychol pisze:
... a jaką masz wodę - podobno wymagają bardzo miękkiej....
Po ostatnich pomiarach mam gH=4, kH=5, ph~7,5. Ale leję deszczówkę, jurajską kranówkę musiałbym przed wlaniem potłuc młotkiem. Dodaję czasem trochę, wtedy gH skacze do 6-7, podobnie kH, ale ze względu na storczyki staram się nie więcej. Jakbym jeszcze zbił ph, to zaczęłyby się trzeć(razbory, nie storczyki).
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Ph zbij kwasem lub pH minus, im kH będzie niższe tym łatwiej zbijesz pH.
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Krzychol pisze: Zamierzam dokupić jeszcze galaxy żeby mieć 20 sztuk + 20 bystrzyk amandy lub 25 Razbora Borneańska Brigittae lub po prostu mieć same galaxy w ilości min 40 sztuk.
Tak się składa, że we Wrocławiu nawiązaliśmy kontakt z hodowcą galaxy :D
Pisz do MarSz cena jest bardzo zadowalająca ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Tak tylko trzeba wziąć setkę, nam potrzeba około 40 czyli dodająć Twoje 20 trzeba będzie poszukać jeszcze chętnych na 40 szt. Miej na uwadze będzie ogłoszenie o zakupach cena naprawdę dobra.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Potwierdzam - jednak trzeba kupić setkę.
Ale myślę, że to nie byłby problem - zawsze ktoś chętny na te rybki się znajdzie - tylko nie chciałbym wykładać i czekać aż znajdzie się kupiec więc ustaliliśmy, że z zamówieniem poczekamy aż będzie chętnych na te 100 sztuk.
Awatar użytkownika
levoniova
Użytkownik

Post autor: levoniova »

Co do twardości wody to dawno nie mierzyłam, ale mam generalnie miękką kranówę na Ślunsku ;) barwę światła też 6500k. Faktycznie Razborcie reagują na mój głos, albo na odgłos otwieranej szuflady, gdzie trzymam ich pokarm. Może kwestia tego, że na moich szalonych 6m2 musiały się do mnie przyzwyczaić? Bez żadnej mojej ingerencji dochowałam się też młodych. Do twojego aranżu mimo promocyjnych cen polecałabym Ci razborki, myślę że taki czerwony akcent rybi będzie się o wiele lepiej komponował :) a co do galaxy to bardzo wstępnie reflektowałabym na 10 sztuk o ile cena będzie faktycznie baardzo promocyjna - mój przyszły małż się uparł mieć inne rybki niż ja, inaczej dawno temu miałby razborki ;)
Mam bóle fantomowe - po rozumie
Awatar użytkownika
Krzychol
Użytkownik

Post autor: Krzychol »

levoniova pisze: Do twojego aranżu mimo promocyjnych cen polecałabym Ci razborki, myślę że taki czerwony akcent rybi będzie się o wiele lepiej komponował
Dokładnie taki miałem zamiar, by wpuścić czerwone ryby. Jako że brak u mnie czerwonych roślin, ryby tego koloru idealnie kontrastowały by z zielenią. Najładniej wyglądają ryby małe ławicowe dlatego też głównie rasbory brałem pod uwagę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”