[200] Peru Rio Maranon
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
[200] Peru Rio Maranon
Wymiary:
-Zbiornik 200L : (100x40x50)
Oświetlenie:
-Belka DIY 2m taśmy LED- 180LED/2m
Ogrzewanie:
-Grzałka 150W
Filtracja:
-Eheim 2224
-Aqua Szut 750
Podłoże:
-piasek kwarcowy
-torf kwaśny- pod piaskiem
Ozdoby:
-cała góra korzeni torfowych
-liście bukowe, grabowe
-szyszki olchy
-mnóstwo różnorakiego drewna drobnego
Flora:
-Philodendron scandens
Obsada:
Jest:
- Panaqolus sp. L204- dorosła para ~13cm
- Pterophyllum scalare Tucurui- 4 sztuki(prawdopodobnie 3 samce/ 1 samica~ 15cm
- Apistogramma cacatouides WF Peruvian- układ 3+3
Dojdzie:
- Characoides fargo- 10 sztuk
- Carnegiella marthae- 20 sztuk
Parametry:
pH- 5,8
kH- 0
gH- 0
Ogólnie cała obsada będzie właśnie ze wschodniej części Peru z rzeki Rio
Marañón w niewielkiej odległości od miasteczka Iquitos. Wszystkie ryby
będą/są dzikie.
-Zbiornik 200L : (100x40x50)
Oświetlenie:
-Belka DIY 2m taśmy LED- 180LED/2m
Ogrzewanie:
-Grzałka 150W
Filtracja:
-Eheim 2224
-Aqua Szut 750
Podłoże:
-piasek kwarcowy
-torf kwaśny- pod piaskiem
Ozdoby:
-cała góra korzeni torfowych
-liście bukowe, grabowe
-szyszki olchy
-mnóstwo różnorakiego drewna drobnego
Flora:
-Philodendron scandens
Obsada:
Jest:
- Panaqolus sp. L204- dorosła para ~13cm
- Pterophyllum scalare Tucurui- 4 sztuki(prawdopodobnie 3 samce/ 1 samica~ 15cm
- Apistogramma cacatouides WF Peruvian- układ 3+3
Dojdzie:
- Characoides fargo- 10 sztuk
- Carnegiella marthae- 20 sztuk
Parametry:
pH- 5,8
kH- 0
gH- 0
Ogólnie cała obsada będzie właśnie ze wschodniej części Peru z rzeki Rio
Marañón w niewielkiej odległości od miasteczka Iquitos. Wszystkie ryby
będą/są dzikie.
- Załączniki
-
- P9151110cz.jpg (74.62 KiB) Przejrzano 5235 razy
-
- P5231057cz.jpg (81.18 KiB) Przejrzano 5233 razy
-
- P9151159cz.jpg (52.67 KiB) Przejrzano 5233 razy
- MarSz
- Użytkownik
Re: [200] Peru Rio Maranon
Niezły klimat - fajnie odwzorowany biotop.
A nie myslałeś nad pstrążenicą marmurkową zamiast małą (chyba, że pomyliłem nazwy łacińskie ale o to nie trudno bo są mieszane w obiegu)?
Mam marmurkowe w zbiorniku w SOSW w Lublińcu i powiem Ci, że są ciągle dosyć małe.
Jeśli "małe" są mniejsze to mogą być kolacją dla skalarów (niekoniecznie połkną w całości ale zainteresować sięmogą i poobgryzać).
No a poza tym wg mnie jest łądniejsza.
No chyba, że są inne kryteria (np. nie sprawdzałem pochodzenia a może akurat czystość "biotopu" może mieć dla Ciebie wyższy priorytet- ale na tym się aż tak nie rozeznaję).
A nie myslałeś nad pstrążenicą marmurkową zamiast małą (chyba, że pomyliłem nazwy łacińskie ale o to nie trudno bo są mieszane w obiegu)?
Mam marmurkowe w zbiorniku w SOSW w Lublińcu i powiem Ci, że są ciągle dosyć małe.
Jeśli "małe" są mniejsze to mogą być kolacją dla skalarów (niekoniecznie połkną w całości ale zainteresować sięmogą i poobgryzać).
No a poza tym wg mnie jest łądniejsza.
No chyba, że są inne kryteria (np. nie sprawdzałem pochodzenia a może akurat czystość "biotopu" może mieć dla Ciebie wyższy priorytet- ale na tym się aż tak nie rozeznaję).
Tak... Puszczone przez armatę torfową kaliber 160 

Do baniaka 18 września w końcu trafił moje upragnione A. cacatuoides Peruwianki dzikuski
Układ 3+3- ryby dość szybko ustaliły hierarchię i wyłonił się jeden samiec dominant co najlepsze to jest najmniejszy ze wszystkich
No i od razu zabrał się do roboty czego efektami są 2 samiczki pilnujące ponad 100 przecinaków każda
Tutaj dość słabe, ale jest, foto samca dominującego(inne póki co ciężko złapać bo pochowane):
Tych tareł się dość nie spodziewałem bo ryby młodziutkie i małe, ale jednak obrotne
Może za jakiś czas uda się zrobić lepsze fotki- zwłaszcza samczykom, póki co tyle.
Do obsady dojdzie jeszcze banda rozpraszaczy, ale to za jakiś czas bo kieszeń studenta nie jest bez dna, a jeszcze drugi baniak jest bez głównych bohaterów które do tygodnia czasu myślę zwodują
Układ 3+3- ryby dość szybko ustaliły hierarchię i wyłonił się jeden samiec dominant co najlepsze to jest najmniejszy ze wszystkich
No i od razu zabrał się do roboty czego efektami są 2 samiczki pilnujące ponad 100 przecinaków każda
Tutaj dość słabe, ale jest, foto samca dominującego(inne póki co ciężko złapać bo pochowane):
Tych tareł się dość nie spodziewałem bo ryby młodziutkie i małe, ale jednak obrotne
Może za jakiś czas uda się zrobić lepsze fotki- zwłaszcza samczykom, póki co tyle.
Do obsady dojdzie jeszcze banda rozpraszaczy, ale to za jakiś czas bo kieszeń studenta nie jest bez dna, a jeszcze drugi baniak jest bez głównych bohaterów które do tygodnia czasu myślę zwodują
No nieźle się prezentują, a że złożyły ikrę i wykluły się młode to już jest bajecznie. Pozostałe dwa samce umknęły przed dominatorem i wolą się ukryć. No to teraz powoli uzupełnić obsadę i doglądać jak będą rozwijać się maluchy.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
To że złożył ikrę to dla mnie można powiedzieć norma z apisto, A. sp. Abacaxis WF złożył mi ikrę w tym samym dniu co przyjechały także norma. Warunki mają jakie mają dlatego też pewnie to ich pobudziło do tego.
Co do samców to wraz ze wzrostem sytuacja powinna się poprawiać i powinny się dogadywać co do terytoriów
Planuję i już rozglądam się za nieco większą bańką przede wszystkim dla skalarów bo wyrosną do ponad 20cm na wysokość dlatego też dostaną te 120x40x60cm przestrzeni bo póki co na tyle max mogę sobie pozwolić obecnie.
Co do samców to wraz ze wzrostem sytuacja powinna się poprawiać i powinny się dogadywać co do terytoriów

Planuję i już rozglądam się za nieco większą bańką przede wszystkim dla skalarów bo wyrosną do ponad 20cm na wysokość dlatego też dostaną te 120x40x60cm przestrzeni bo póki co na tyle max mogę sobie pozwolić obecnie.
Dla mnie to i tak nieźle, sam bym się chyba nie podjął wyzwania z rybami z odłowu, a może dlatego że ciężko by mi było zapewnić im odpowiednie warunki co do wody. Niestety u nas woda jest twarda, a ja wolę ryby z ameryki południowej niż Afryki. Niestety problem z twardościami i brak możliwości założenia filtra RO powoduje, że na razie nie decyduję się na takie rarytasy.
Mimo wszystko będę obserwował co dzieje się U Ciebie w zbiorniku i chętnie posłucham o tych i innych rybach.

Mimo wszystko będę obserwował co dzieje się U Ciebie w zbiorniku i chętnie posłucham o tych i innych rybach.

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura