[112l] I. Aqua Patrik'a
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- bynio67
- Założyciel
Re: [112l] I. Aqua Patrik'a
Muszlowce to fascynujące ryby. Polecam.
kradek pisze:Muszlowce to nie ślimakiPatrik pisze: Ja szczerze nie jestem zbytnio fanem ślimaków.
oj..

myślałem że chodzi o ślimaki z muszlami.
no cóż taka moja wiedza na ten temat

- jacek7110
- Użytkownik
chyba żartujesz, co to jest,adrian0707 pisze:Siemanko Patrik fajny klimacik masz w baniaku.
-brzanki, guraminy, mieczyki jakieś tęczanki, bigos z grochem i grzybami i jeszcze te ala koralowce muszle i białe podłoże
zgroza...
Betta - Albirganimata, Brownorum, Occelatta, Splendens;
Stigmatogobius sadanundio, Schisura Mahnerti, Siphodon Elegans,
Channa Blecheri...
Macropodus opercularis; Trichogaster leeri; Trichopsis pumila
Channa Blecheri...
- MarSz
- Użytkownik
jacek7110 pisze:chyba żartujesz, co to jest,adrian0707 pisze:Siemanko Patrik fajny klimacik masz w baniaku.
-brzanki, guraminy, mieczyki jakieś tęczanki, bigos z grochem i grzybami i jeszcze te ala koralowce muszle i białe podłoże
zgroza...
Kolega już wie, że pomieszał to i owo niekoniecznie zgodnie z utartymi normami.
Napisał, że jest totalnym amatorem i to jego pierwsze akwarium a ryby dobrał na podstawie tego co było w sklepie (a jak w większości sklepów bywa każdy wie).
Pewnie na podstawie porad uzyskanych tutaj będzie miał szanse te podstawy poznać - potem będzie mógł ta wiedzę wykorzystać.
Ja osobiście uważam, patrząc na to okiem amatora, pomijając jakiekolwiek doświadczenie, że w tej "pomyłce" z zestawieniem coś jednak jest (widziałem niejedno akwarium w którym nie dość, że popełniono podobne błędy z aranżacją i obsadą to jeszcze w dodatku kondycja ryb, roślin i stan wody sprawiał, że patrzeć się nie chciało).
Tutaj, cały czas pomijając wspomniane zasady panujące w akwarystyce, wszystko wygląda estetycznie.
Ale to tylko moje zdanie.
Forum jest dla uczących się, popełniających błędy i zdobywających doświadczenie jak i dla tych mających ten etap za sobą.
Ci drudzy mogą się więc pochwalić swoją wiedzą i doświadczeniem pomagając tym pierwszym.
A tak trochę odchodząc od tematu - w kwestii obowiązujących zasad, kanonów piękna i stylów w akwarystyce - to się wszystko zmienia i ewoluuje.
Jeszcze 30 lat temu, gdy najpopularniejsze zbiorniki to były biotopowe, towarzyskie a holendry dopiero wchodziły w modę i były uważane za szczyt kunsztu akwarystycznego (wcale im nie ujmując by nie urazić fanów zieleniny) - wtedy większość na widok zbiornika Iwagumi powiedziałby że ktoś nawrzucał głazów do szkła a na widok mizube radziłby autorowi by następnym razem lepiej dobrał proporcje korzeni do szkiełka

Teraz takie zbiorniki są modne.
I jak widać nie zawsze trzeba się sugerować tym by w akwarium było tylko to co w naturalnym środowisku ryb - nie trzeba daleko szukać - niektórzy mają szalone pomysły i wstawiają do zbiornika scenerię zachodzącego słońca miedzy dwoma drzewami

Tak? A powiesz kto taki ?MarSz pisze: niektórzy mają szalone pomysły i wstawiają do zbiornika scenerię zachodzącego słońca miedzy dwoma drzewami

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Patrik pisze:Witam.
Jestem totalnym amatorem w tej dziedzinie.
Jest to moje pierwsze akwarium w życiu, tak więc nie powala może aranżacja i dobór ryb, ale no jest jak jest.
Nie znam gatunków moich ryb, wybrałem takie jakie były w sklepie.
jacek7110 pisze:chyba żartujesz, co to jest,adrian0707 pisze:Siemanko Patrik fajny klimacik masz w baniaku.
zgroza...
Zamiast tak ostro reagować, przeczytał byś najpierw mój pierwszy post..
Pozatym jestem ciekaw jak wyglądało twoje pierwsze akwarium, pewnie było mega wypasione i dostałeś wiele nagród!
Moje akwarium ma się MNIE podobać i jeżeli chcesz wiedzieć, to żadna ryba mi w tej aranżacji jeszcze nie zdechła.

- jacek7110
- Użytkownik
posłuchaj kolego, może nie było lepsze, chociaż na pewno nie akie w czasach 80tych ciężko było pomażyć o koralach, nawet nikt nie myślał o takim czymś...
akwa ma cieszyc wlasciciela . ale jak ktos wstawia fotki na forum akwarystyczne to znaczy ze chce cos pokazac dla wszystkich , a pokazujac zdjecia na forum gdzie siedza i mniejsci i wieksi akwarysci to trzeba liczy sie ze slowami krytyki
i dobrze że nie zdechły, przynajmniej tu jest plus, ale widziałeś kiedyś brzanki, guraminy na rafie koralowej?
akwa ma cieszyc wlasciciela . ale jak ktos wstawia fotki na forum akwarystyczne to znaczy ze chce cos pokazac dla wszystkich , a pokazujac zdjecia na forum gdzie siedza i mniejsci i wieksi akwarysci to trzeba liczy sie ze slowami krytyki
i dobrze że nie zdechły, przynajmniej tu jest plus, ale widziałeś kiedyś brzanki, guraminy na rafie koralowej?
Channa Blecheri...
Channa Blecheri...
- bynio67
- Założyciel
Nie przejmuj się Patry, jacek7110 dobrze Ci radzi. On ostro nie atakuje. Gdybyś jednak,( jak już uporasz się z ważnymi wydatkami, o których wspominałeś powyżej). nabrał ochoty na Malawi, ja chętnie będę służył pomocą.
Red pisze:Tak? A powiesz kto taki ?MarSz pisze: niektórzy mają szalone pomysły i wstawiają do zbiornika scenerię zachodzącego słońca miedzy dwoma drzewamiSzaleńcy do kwadratu
łe he he he... dobre, ale ten zachód nie jest zły, w miejsce mew - neonki

Pozdr Godween 

nie.jacek7110 pisze: ale widziałeś kiedyś brzanki, guraminy na rafie koralowej?
i jakoś nie przeszkadza mi to.
ja nie wybieram się nigdzie na pokaz mistrzostw z moim akwarium.
ma tylko uatrakcyjnić i 'ożywić' mój pokój.
a to jak ma wyglądać to już mój interes.
dla mnie ważne jest aby było czysto i ryby miały dużo miejsca.
dziękibynio67 pisze:Gdybyś jednak,( jak już uporasz się z ważnymi wydatkami, o których wspominałeś powyżej). nabrał ochoty na Malawi, ja chętnie będę służył pomocą.

- jacek7110
- Użytkownik
poddaje się 

Channa Blecheri...
Channa Blecheri...
- LaSorciere
- Wolontariusz Aqua Jura
Mi się podoba...
Sama jak zaczynałam przygodę miałam coś podobnego tylko prócz tego może 3 jakieś roślinki z tyłu i tyle...
Lubię taki klimat.
Pomijając obsadę. 
Powodzenia:)))

Lubię taki klimat.

Powodzenia:)))
Ignorantka, Sarkastyczna, Zakochana w ironii i czarnym humorze
- jacek7110
- Użytkownik
i powinny dobrze się czuć...Patrik pisze: i jakoś nie przeszkadza mi to.
ja nie wybieram się nigdzie na pokaz mistrzostw z moim akwarium.
ma tylko uatrakcyjnić i 'ożywić' mój pokój.
a to jak ma wyglądać to już mój interes.
dla mnie ważne jest aby było czysto i ryby miały dużo miejsca.

Channa Blecheri...
Channa Blecheri...
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
chłopaki i dziewczyny my myślimy całkiem inaczej, bo patrzymy też głównie tak aby ryby miały w akwarium jak w swoim naturalnym środowisku. On też kiedys zrozumie
. Narazie jak mu się tak podoba to już jego wybór, wyraziliśmy swoje zdanie na temat: jednym się podoba drugim nie. Nie ma się co spinać bo tak powoli się właśnie się robi.

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402