Bimbrownia Co2 - kilka pytań

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
SistersOfMercy
Użytkownik

Re: Bimbrownia Co2 - kilka pytań

Post autor: SistersOfMercy »

Ale warto również wspomnieć dlaczego warto zainwestować czas w odpowiednią pielęgnacje zbiornika.
Awatar użytkownika
piotr0234
Użytkownik

Post autor: piotr0234 »

Obsada roślin niepełna czekam na lepsze oświetlenie i podłoże.
Co do bimbrowni sylikon już schnie.
Obsada ryb:
-4x neon innessa
-3x Płatek
-3x prystelka
-3x otoski
-1x bocja wspaniała ( tymczasowo na 1 miesiąc żeby zwalczyć ślimaki G! )
Załączniki
266.jpg
266.jpg (59.79 KiB) Przejrzano 7379 razy
Obecnie:
-112 LT
60l Azja
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Czy wśród roślin jest microsorium wsadzone w podłoże?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
piotr0234
Użytkownik

tak microsorium oskrzydlone (tymczasowo wygląda mizernie jak większość roślin. Nie mają warunków)
Obecnie:
-112 LT
60l Azja
Awatar użytkownika
piotr0234
Użytkownik

Poczytałem o nim trochę i mam pytanie
może rosnąć na kokosie
Obecnie:
-112 LT
60l Azja
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Post autor: KAMYK »

Kokosy,kamienie,korzenie i co tam chcesz,ale nie w podłożu bo mogą korzenie gnić no i słabo może się prezentować jako zdrowa roślina.
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
piotr0234
Użytkownik

dzisiaj poddałem mają bimbrownie testowi ciśnienia (dmuchałem w wylot który ma iść do akwarium) i sylikon odpadł. Czy klej montażowy się nadaje ?
Obecnie:
-112 LT
60l Azja
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Generalnie zrobi się twardy i może pękać jak będziesz ruszał wężykami ,ale spróbuj tak aby nie miał styczności z wodą w baniaku!sklej z dwóch stron czyli na wejściu i wyjściu wężyka z korka.Silikon jest bardziej elastyczny więc lepszy.
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

SuperGlue użyj, tylko nie wklejaj wężyka w nakrętkę, a jakiś kawałek rurki (dobre są te z żelowych długopisów) i dopiero na tą rurkę nasuń wężyk. Tylko tak będziesz miał 100% szczelnie.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
zak19
Użytkownik

Post autor: zak19 »

Pierwszą bimbrownię jak robiłem to użyłem do połączenie wężyka z nakrętkami poxipolu. Spoina odpadała przy każdej zmianie zacieru. W końcu najlepiej nadał się ten klej na ciepło. Nie wiem jak on się nazywa. Ma się coś w rodzaju pistoletu i takie wałeczki, które się topią i wypływa klej po naciśnięciu spustu.

Wylot bąbelków był zrobiony z korka lipy. Chyba dobrze pamiętam nazwę drzewa :) W każdym bądź razie nie ze spieku. Dawało to mniejsze bąbelki. Sam wylot był umieszczony pod filtrem w miejscu gdzie wypływała woda. Wtedy te bąbelki rozchodziły się bardziej po całym akwarium a nie tylko w górę.

Swojej bimbrowni używałem może 1 miesiąc. Te drożdże pracowały jako tako tylko jak były ciepłe. Później, jak zacier wystygł całkiem to ledwo co. Dałem sobie spokój i stosuję samo Carbo. Myślę, że szybko sobie też odpuścisz te zaciery i całą bimbrownię.

Jak chcesz mieć ładne roślinki to sama bimbrownia tez nic nie da. Zrób dobre podłoże. Chociażby na ziemi i zobaczysz jak zaczną rosnąć. Do tego nawóz, potas, żelazo, carbo, ... czy co tam innego w słup wody i rosną w oczach - zależy od parametrów wody. Ja osobiście daję tylko żelazo, carbo i coś tam jeszcze gotowego i Nużanniec co kilka dni wypuszcza nowe pędy a pozostałe rośliny tez ładnie zaczęły rosnąć.

Tylko, że ze mnie żaden expert w dziedzinie hodowli roślin. Ze swoich roślin jestem zadowolony choć pewnie miały by się dużo lepiej gdybym robił testy i zajął się nimi jak obecni tu "znawcy tematu".
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

zak19 pisze:Pierwszą bimbrownię jak robiłem to użyłem do połączenie wężyka z nakrętkami poxipolu. Spoina odpadała przy każdej zmianie zacieru. W końcu najlepiej nadał się ten klej na ciepło. Nie wiem jak on się nazywa. Ma się coś w rodzaju pistoletu i takie wałeczki, które się topią i wypływa klej po naciśnięciu spustu.

Wylot bąbelków był zrobiony z korka lipy. Chyba dobrze pamiętam nazwę drzewa :) W każdym bądź razie nie ze spieku. Dawało to mniejsze bąbelki. Sam wylot był umieszczony pod filtrem w miejscu gdzie wypływała woda. Wtedy te bąbelki rozchodziły się bardziej po całym akwarium a nie tylko w górę.

Swojej bimbrowni używałem może 1 miesiąc. Te drożdże pracowały jako tako tylko jak były ciepłe. Później, jak zacier wystygł całkiem to ledwo co. Dałem sobie spokój i stosuję samo Carbo. Myślę, że szybko sobie też odpuścisz te zaciery i całą bimbrownię.

Jak chcesz mieć ładne roślinki to sama bimbrownia tez nic nie da. Zrób dobre podłoże. Chociażby na ziemi i zobaczysz jak zaczną rosnąć. Do tego nawóz, potas, żelazo, carbo, ... czy co tam innego w słup wody i rosną w oczach - zależy od parametrów wody. Ja osobiście daję tylko żelazo, carbo i coś tam jeszcze gotowego i Nużanniec co kilka dni wypuszcza nowe pędy a pozostałe rośliny tez ładnie zaczęły rosnąć.

Tylko, że ze mnie żaden expert w dziedzinie hodowli roślin. Ze swoich roślin jestem zadowolony choć pewnie miały by się dużo lepiej gdybym robił testy i zajął się nimi jak obecni tu "znawcy tematu".
Tylko gratulować ,/ ale temat jest o bimbrowni ;) ,a nie zniechęcaniu do niej.
JEST
Awatar użytkownika
zak19
Użytkownik

Post autor: zak19 »

Widzę, że lubisz się p...... Czekaj aż ja zacznę.

edit.KODI
Awatar użytkownika
piotr0234
Użytkownik

zak19 masz rację co do nawozów nużaniec puszcz nowe pędy (3 już puścił). Ja już im daje Carbo K+ i żelazo. Co do podłoża planuje zakup 1 worka 5,4 kg ASII.
Obecnie:
-112 LT
60l Azja
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

zak19 pisze:Widzę, że lubisz się p......

NIE PRZEKLINAMY :!:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
marcin321
Użytkownik

Post autor: marcin321 »

Aja mam takie pytanko

Jak już przestanie pracować to możemy go zlewać i jeszcze wykorzystać do szczytnego celu
czy po dłuższym odstaniu już się nie nadaje .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”