[350l] projekt ????

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Re: [350l] projekt ????

Post autor: adamon »

Tak miałem od małych rybek. Około rok mają u mnie.
Kobalty miały koło 5cm, a RP około 3cm i teraz mają rok jednak widzę, że źródło jest ważne.
Właśnie jestem w trakcie wymiany obsady na te z pewniejszego źródła - które szybko rosną, dużo jedzą i nie są strachliwe. No i wiem co z tego wyrośnie :-)
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Post autor: Bartt85 »

Czyli lepiej więcej zapłacić i mieć pewność, jak chyba ze wszystkimi gatunkami.

Z drugiej strony potwierdza się reguła również przy paletach, która się zawsze kieruję przy zakupie ryb. Głupotą jest oszczędzać na rybach w momencie kiedy wykosztowaliśmy się kilka tysięcy zł na akwarium wraz z osprzętem bo przecież głównie chodzi tu o ryby :D
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Post autor: KAMYK »

Bartt85 pisze: Chodzą mi również po głowie papuzie bo je też kiedyś miałem i ciekawe ryby, tylko wtedy mógłbym się pożegnać z roślinami w zbiorniku.
Nie koniecznie ;) przez ok.trzy lata miałem papuzie i jeszcze co się dało upchnąć w baniaku np:zbroj .Lamparciego ok.35cm. :!: ,ale to były moje początki,a wyglądało to tak:
Obrazek
I nie mówię,że było łatwo :lol:
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Może miałeś dwie samice lub samce ? Jak ja miałem kilka sztuk i podobierały się w pary to mi zdemolowały cały zbiornik, nie było szansy nawet na coś zielonego. Tym razem je odpuszczam, może kiedyś do tych ryb wrócę.
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Akwarium już wyczyszczone i zdezynfekowane stoi na swoim miejscu, wkrótce wstawię jakieś fotki. Muszę przyznać, że to akwarium nie jest wcale takie małe :D i wysokość daje ciekawy efekt przy tej długości.

Postanowiłem wykorzystać podłoże które mam bo w sumie bez sensu kupować znowu 50kg piasku jak mam 6 wiader żwirku o średnicy 7-12mm który również jest jasny.
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Tylko pytanie czy nie lepszy piasek do odmulania od żwiru ? Paletki w końcu trochę wydalają.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Byłby lepszy, jednak ten co mam również jest bardzo drobny i dobrze mi się zawsze odmulało.
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Czas na aktualizację gdyż w zbiorniku od wczoraj pływają już rybki. Udało się to ze względu na restart zbiornika u mojego kolegi któremu po prostu ukradłem większą część dojrzałej wody :D oraz zamieniliśmy się na filtry bo ma on trzy dojrzałe hw-302.

Filtr zewnętrzny wypełniony cały ceramiką, filtr wewnętrzny wypełniony watą.

Ryby, które już pływają od wczoraj w akwarium :

5x otosek
5x kirys lamparci
4x pielęgniczka ramireza (2 pary które przez noc złożyły już ikrę jednocześnie)
2x skalar i tu mam problem jaka to odmiana gdyż właściciela sklepu nie było, był tylko pomocnik i jest to znak zapytania. Były drogie i w oddzielnym akwarium, widać było znaczną różnicę pomiędzy innymi odmianami a nimi i bardzo mi się spodobały.

Dojądzie :

5szt. otosek
6szt. paletek

Zbiornik bardzo mi się podoba, korzenie w rzeczywistości wyglądają dużo masywniej niż na zdjęciach. Teraz tylko czekać aż roślinki podrosną i będzie bajeczka :)

Zdjęcia :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Dwa ostatnie zdjęcia powalające :-)
Ale widzę, że zaczynasz jak ja czyli od innej obsady :-D
Jakieś nawożenie planujesz ? Bo roślinki masz piękne, a szkoda by ich było
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Paletki na końcu będą, co prawda akwarium dojrzałe ale wolę odczekać. PH mam w granicach 7 i nie wiem czy zmniejszać czy zostawić jak jest.

Jeżeli chodzi o nawożenie to jak na razie w żwirku pod każdą rośliną umieściłem tabletki tetra start oraz wlałem tetra planta min. Mam nadzieję, że wystarczy i się utrzymają. Może dołożę co2 jeżeli będzie konieczne. Rośliny starałem się dobrać łatwe-średnie w uprawie :)
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Bartt85 pisze:Paletki na końcu będą, co prawda akwarium dojrzałe ale wolę odczekać. PH mam w granicach 7 i nie wiem czy zmniejszać czy zostawić jak jest.
Zależy w jakiej wodzie trzymają tam skąd masz mieć palety :-)
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

adamon pisze:
Bartt85 pisze:Paletki na końcu będą, co prawda akwarium dojrzałe ale wolę odczekać. PH mam w granicach 7 i nie wiem czy zmniejszać czy zostawić jak jest.
Zależy w jakiej wodzie trzymają tam skąd masz mieć palety :-)
Więc muszę przedzwonić do sklepu i zapytać. Również zastanawiam się czy stawiać jakiś zbiornik do kwarantanny palet przed wpuszczeniem czy sobie to darować(gdyż jest to również stres dla ryb).
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: [350l] projekt ????

Post autor: Big daddy »

Zbiornik super, tyko gratulować.
Jeśli będą kłopoty z roślinami to raczej z alternatheą lubi dużo światła i co2. Kibicuję i czekam na zdjęcia jak się akwarium rozwija.

Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Dzięki bardzo.

Czy miał ktoś z Was kiedyś altumy ? bo wydaje mi się, że moje skalary to właśnie altumy ale pewności nie mam.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Ładne - szkoda, że tylko 2 - pięknie się prezentująw większej grupie no ale skoro to tylko tymczasowa obsada to może szkoda byłoby kupować więcej.

Co do altuma - to nie powiem bo niby tak wygląda ale ja się nie znam a jest tego kilka chyba odmian różniących sie detalami.

A i podobno (tu też niech się wypowie ktoś bardziej obeznany) nie jest wskazane trzymanie skalarów z paletami ze względu na jakieś pasozyty - ale może to tylko mit.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”