Akwarium Atraxa

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
atrax
Użytkownik

Akwarium Atraxa

Post autor: atrax »

Witam. Będę chciał tutaj popisać troszeczkę o moim nowym akwarium. Wymiary baniaka to 255/55/70cm, szyba 12mm, przód Opti-white. Akwa posiada komin przelewowy z trzema otworami, jeden na przelew, drugi do filtra, trzeci zakleiłem, ponieważ jest mi niepotrzebny. Stelaż zrobiłem sam z profila 40/40, powinien wytrzymać około 5 ton.
Oświetlenie LED line 6500K: 1x30W na środku, 2x20W, 2x10W + dorywczo 2x75w HQI
Pod koniec listopada zacząłem zalewać baniaczek a dziś już pływają 2 rybki.
Zdjęcia akwarium przed zalaniem: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dee ... 29157.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dcc ... b0996.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Postaram się w miarę szybko wrzucić coś aktualnego.
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Re: Akwarium Atraxa

Post autor: adamon »

Wow szkło extra duuuże :-)
A te rurki to ogrzewanie ???
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Litraż robi wrażenie mmm,
Ech kawał szkła.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
atrax
Użytkownik

Tak, te rurki to pierwotna wersja ogrzewania. Obecnie tak bardzo ich nie widać. Mam nadzieję w niedzielę wrzucić jakieś aktualne zdjęcia. Ogrzewanie jest z pieca gazowego oraz z kominka z płaszczem wodnym. Regulowane jest elektrozaworem z termoregulatorem. Dodatkowo pod żwirem, są dwie grzałki 300W ustawione na 23 stopnie. Muszę przyznać, że na razie wszystko pięknie hula ;))
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Szkiełko faktycznie pokaźne.
Sam rozmiar już robi wrażenie.

Widzę, że masz jakiś ciekawy pomysł na aranżację.
Koniecznie wstawiaj jak najwięcej fotek dokumentujących postępy.
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

czym posklejane są te kamienne konstrukcje ?
Sosin
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: Sosin »

fajne szkiełko:)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: Akwarium Atraxa

Post autor: Big daddy »

Zawsze takie projekty robią na mnie duże wrażenie, tu już nie wystarczy postawić akwarium na półce i uruchomić. Również proszę i więcej fotek i opisu jak rozwiązałeś pewne sprawy np podmiany, oświetlenie, ogrzewanie już wiemy jak działa:smile:

Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
atrax
Użytkownik

Cóż, nie mam zbyt dobrego aparatu, więc zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia, ale na dzień dzisejszy wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Postaram się namówić kolegę, by któregoś dnia, pstryknął coś lepszej jakości. Jeśli chodzi o aranżację, to jest to pierwsze akwarium, które jest zrobione typowo pode mnie. Jak zauważyłem, kumplom akwarystom się nie bardzo podoba, za to postronnym obserwatorom wręcz odwrotnie :), Jeszcze dużo pracy mnie czeka, ale już bliżej niż dalej. Jeśli ma ktoś nadmiar roślin, z chęcią przyjmę lub kupię.
Kamienie przyklejone są silikonem akwarystycznym przeźroczystym :),
Mam już parę problemów. Jednym z nich jest wydajność filtra NFC 1500, ale to opiszę w innym dziale. Drugi problem to tło. Przy naklejaniu bardzo się z sąsiadem staraliśmy, aby mnie było najmniejszego bąbelka. Owy sąsiad ma w tym doświadczenie, ponieważ nie raz naklejał folie na szyby. Po jednym dniu pojawiły się pęcherze, a po nalaniu wody ich ilość i wielkość się podwoiła, a jednym miejscu jakby całkiem się odkleiło. Cóż, teraz już nic z tym nie zrobię, zostaje mi jedynie jakoś to zamaskować. Do dziś nie wiem dlaczego tak się stało :((,

Edit (MarSz) - zmieniłem linki do zdjęć na miniaturki.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Witaj atrax, litraż akwarium akwarium robi wrażenie z!
Jednak ja się przypnę czego innego, mianowicie poczytaj proszę ten temat http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=1293" onclick="window.open(this.href);return false;
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
thaz
Użytkownik

Post autor: thaz »

Litraż bardzo fajny, gratulacje.
Jednak co do aranżacji - to stać Cię na pewno na więcej :)
Obrazek
Awatar użytkownika
atrax
Użytkownik

Zdjęcia przedstawiają proces zakładania akwarium. Przy tym litrażu muszę mieć wszystko przemyślane, więc to co widać na zdjęciach, to bardzo mocno wstępna aranżacja. Do efektu końcowego dzieli mnie jeszcze długa droga. Myślę, że prace zakończę w okolicach czerwca. Zwierzaki mam już pokupowane, teraz sobie czekają spokojnie w 240l. Wpuszczę je do dużego, gdy uruchomię drugi filterek nad którym aktualnie pracuję.
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Post autor: Bartt85 »

To i ja skrobnę parę zdań.

Litraż oraz wymiary zbiornika jak najbardziej na tak :) Ale ..... niestety widać, że to Twoje pierwsze akwarium. Oczywiście każdy robi zbiornik pod siebie i kwestia wystroju to indywidualna sprawa jednak można z tego szkła wyciągnąć naprawdę dużo dużo więcej :) Jednak droga przed Tobą i myślę, że za jakiś czas sam do tego dojdziesz. Będę śledził wątek i dalszy rozwój akwarium i życzę powodzenia w hodowli ;)
Awatar użytkownika
atrax
Użytkownik

Bartt85, to nie moje pierwsze akwarium, nawet nie drugie, ani trzecie ;)) Przeczytaj post wyżej. Akwarium jest dopiero zakładane, dlatego aranżacji właściwie jeszcze nie ma. Ciężko jest uzbierać naraz tyle roślin, aby obsadzić prawie 1000l. Muszę też wziąć pod uwagę, że Polypterusy, które będą tam pływać, osiągają do 60 cm, więc nie mogę sobie pozwolić na super zagęszczenie, bo zabiorę im przestrzeń życiową. Pozdrawiam :),
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Post autor: Bartt85 »

Źle coś przeczytałem. Powodzenia, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”