Moje 150x43x35

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

Moje 150x43x35

Post autor: nicrum »

Witam. przedstawiam moją obecną Tanganikę.

szkło;
150x43x35 Guardian z szybami nakrywowymi
filtr Aquael UniMax 250 zasypany w całości grysem koralowym 3-5cm z prefiltrem
grzałka 100W
napowietrzacz Tetra 100 z 2ma kostkami lipowymi 4cm
oświetlenie 12 pawer led 1W 6 biały zimny i 6 niebieski (połowa zakryta bo rybki się zbyt opalały :/n )

W szkle;
Piasek kwarcowy KREISEL 0,1-1,2 mm 45kg
skałki filipińskie
muszle, kilka sztuk
gnejs, skała na środku

Rośliny;
Rogatek

Stworzenia;
Xenotilapia Bathyphilus Kakese 8 szt/2-3 szt. dojadą do 2tygodni w układzie na dziś 4/4
Helenki ilość/nie liczę
Swiderki nie liczę

fotki;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapraszam do komentowania P/
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: Moje 150x43x35

Post autor: Red »

A myślałem, że popełniłem nietakt wsadzając gnejs do muszlowców. Uff, widząc u Ciebie gnejs znacznie mi ulżyło :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Jeśli mogę skomentować, to napiszę tak:
a) usunąłem Ci post, bo chyba się dwa razy wysłał ;)
b) 150 cm robi na zdjęciu wrażenie o wiele większego baniaka
c) rybcie klasa i dużo (to lubię :D )
d) ze względu na skromny aranż chyba nie masz większych problemów z wyławianiem ?/
e) akwarium inne niż większość, gratuluję :ymapplause:
POZDRO
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Post autor: Carew »

Zawsze lubiłem zagracone baniaki :) Twój jednak zmienił mój pogląd na akwaria, pozbawione zbędnych dekoracji. Zawsze jestem zdania, że zdjęcia i tak nie są w stanie ukazać nawet 80% uroku zbiornika i u Ciebie ta zasada się potwierdza :) Nie ukrywam, że to po części przez ten baniak stoi u mnie podobny.

Czyżby na ostatniej fotce widnieje wybarwiający się samczyk ?

Ja bym się pokusił o jeszcze jeden gatunek :D

Ps. Oprawa z klocków pierwszorzędna :)
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

Red pisze:A myślałem, że popełniłem nietakt wsadzając gnejs do muszlowców. Uff, widząc u Ciebie gnejs znacznie mi ulżyło :)
w każdej Tandze miałęm gnejs, to taka skała która dodatkowo zatwardza wodę
KODI pisze:Jeśli mogę skomentować, to napiszę tak:
a) usunąłem Ci post, bo chyba się dwa razy wysłał ;)
c) rybcie klasa i dużo (to lubię :D )
d) ze względu na skromny aranż chyba nie masz większych problemów z wyławianiem ?/
e) akwarium inne niż większość, gratuluję :ymapplause:
POZDRO
a/ Pewnie dwa razy kliknołem, dzięki
b/ zapytaj Carew jak w realu bo był u mnie i widział ten i poprzedni
c/ będzie może 11 szt.
d/ jeszcze nie musiałem tego robić ale tak pewnie będzie. Tanga ma to co lubię, schludne i bez dodatkowych udziwnień dno
e/ cieszę się że podoba wam się i dzięki za miłe słowa.
Carew pisze:Zawsze lubiłem zagracone baniaki :) Twój jednak zmienił mój pogląd na akwaria, pozbawione zbędnych dekoracji.
To się cieszę.
Carew pisze: Zawsze jestem zdania, że zdjęcia i tak nie są w stanie ukazać nawet 80% uroku zbiornika i u Ciebie ta zasada się potwierdza :) Nie ukrywam, że to po części przez ten baniak stoi u mnie podobny.
B
Co do fotek, byłeś u mnie więc wiesz najlepiej.
Carew pisze:Czyżby na ostatniej fotce widnieje wybarwiający się samczyk ?
Tak.
Carew pisze:Ja bym się pokusił o jeszcze jeden gatunek :D
Od początku tego baniaka stawiałem na jeden gatunek i tak zostaje tylko z większą ilością rybek o jakieś 2-3 sztuki
Carew pisze:Ps. Oprawa z klocków pierwszorzędna :)
To są stojaki pod oprawę. Tak musi być aż znajdę sposób na aluminiowe PP/
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

nicrum pisze:
KODI pisze:...
...
b/ zapytaj Carew jak w realu bo był u mnie i widział ten i poprzedni
Zgadza się, widziałem na żywo i naprawdę wydaje się na większe niż jest :) Wg mnie zbiornik wydłuża się wizualnie przez wysokość, która w tym przypadku jest ograniczona. Bardzo dobrze widać to u mnie gdzie mam 2 baniaki o tej samej długości, mimo to ten z niższą wysokością wydaje się dłuższy :)

Nicrum - czym karmisz Twoje Xeny i z jaką częstotliwością ? I w sumie jeszcze jedno pyt. mi się nasuwa odnośnie temperatury, czy utrzymujesz na poziomie 25° czy wyższym ?
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

Carew pisze: Nicrum - czym karmisz Twoje Xeny i z jaką częstotliwością ? I w sumie jeszcze jedno pyt. mi się nasuwa odnośnie temperatury, czy utrzymujesz na poziomie 25° czy wyższym ?
1/ mrożonki - wodzień, artemia, jaja krabów, cyklop, dafnia
żywy to wodzień
częstotliwość to mój problem, od poniedziałku do piątku karmię po 14tej 2 razy małymi ilościami. W weekendy 3 x dziennie też małymi ilościami.
Karmię na przemian mrożonki/żywy. Dietę urozmaicam suchym pokarmem NatyreFood Premium Cichlid S, Azoo 9 in 1 Dwarf Cichlid Pellet i O.S.I. Spirulina w płatkach.
2/ Co do temperatury to na grzałce mam ustawione 27*C ale utrzymuje się 26*C
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

Dziś dojechały do mnie z Tan-Malu trzy kolejne X.B.Kakese same samiczki. Teraz mam 11szt, na ten czas są same ale już mi chodzi po głowie dać parkę lub dwie X. Papilo Sunflower Mpimbwe. Nie wiem czy to dobry pomysł, tak sobie pomyślałem że to będzie dobry stymulator na narybek.

Dziś obserwuję sobie jak największy samczyk próbuje utrzymać na połowie akwarium samiczkę ale nie bardzo mu to wychodzi. Tak jest już od kilku dni ale samiczkom chyba jeszcze nie w głowie zaloty itp. Bardzo fajny widok kiedy samczyk męczy się z samiczkom a reszta rybek stoi w stadzie i obserwuje prawie w bezruchu kibicując :lol:
Na dzień dzisiejszy w stadku są cztery samce i 7 samiczek, już chyba ten układ się nie zmieni, rybki mają po ok. 6-8cm nie licząc największego samca który chyba ma już ok 9cm i jest w pełni wybarwiony. Drugi samiec ciut mniejszy też już ma wszystkie kolory a pozostałe dwa do końca lutego jak sądzę będą już jak więksi koledzy piękni.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

nicrum pisze:Dziś dojechały do mnie z Tan-Malu trzy kolejne X.B.Kakese same samiczki. Teraz mam 11szt, na ten czas są same ale już mi chodzi po głowie dać parkę lub dwie X. Papilo Sunflower Mpimbwe. Nie wiem czy to dobry pomysł, tak sobie pomyślałem że to będzie dobry stymulator na narybek.

Dziś obserwuję sobie jak największy samczyk próbuje utrzymać na połowie akwarium samiczkę ale nie bardzo mu to wychodzi. Tak jest już od kilku dni ale samiczkom chyba jeszcze nie w głowie zaloty itp. Bardzo fajny widok kiedy samczyk męczy się z samiczkom a reszta rybek stoi w stadzie i obserwuje prawie w bezruchu kibicując :lol:
Na dzień dzisiejszy w stadku są cztery samce i 7 samiczek, już chyba ten układ się nie zmieni, rybki mają po ok. 6-8cm nie licząc największego samca który chyba ma już ok 9cm i jest w pełni wybarwiony. Drugi samiec ciut mniejszy też już ma wszystkie kolory a pozostałe dwa do końca lutego jak sądzę będą już jak więksi koledzy piękni.
Gdybyś chciał X. Papilio Sunflower Mpimbwe to zakupilem 10 szt. od Bernarda, tyle ze ryby nie sa F1. Sa to maluchy + dorosła samiczka. Cena 20 zł./szt. :)

No to teraz wydaje się układ idealny :) Wrzuc fotke samczyka.

Wysyłane z mojego GT-I8190 za pomocą Tapatalk 2
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

Do ideału dużo brakuje, dobry układ to 1x2-3,
ale są i gorsze wieści. Posiedziałem chwilkę przy akwa i chyba naliczyłem 5 samczyków :(
Co do X. P. S. to skoro po 20pln to f2?
Pomyślę :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

nicrum pisze:Do ideału dużo brakuje, dobry układ to 1x2-3,
ale są i gorsze wieści. Posiedziałem chwilkę przy akwa i chyba naliczyłem 5 samczyków :(
Co do X. P. S. to skoro po 20pln to f2?
Pomyślę :)
Nicrum zobaczymy co u mnie sie wyklaruje :) Może akurat same samice :) Z resztą zobaczysz zachowanie ryb, być może w twojej bańce bezproblemowo będzie zylo nawet 5 samców.

Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

Dziś po trzech liczeniach mam 4 samczyki :) nie wiem czy źle patrzę czy źle liczę ale dzisiejsze liczenie bardziej mi się podoba. U mnie sytuacja jest taka że mam dużego jednego samca który jak obserwuję od kilku tygodni rządzi całą ferajną, wydaje mu się że wszystkie samice są jego a reszta jest przez niego przeganiana. Nie jest to czymś dziwnym u x.b. Terror to też nie jest, to normalne zachowanie u ryb które dobierają się w pary tylko na "sex" i odchowanie potomstwa. Wydaje mi się że jeśli będę miał dwa lub max trzy samczyki też tak by było. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie i w razie potrzeby wymienie 1 lub 2 samczyki na samiczki.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

nicrum pisze:Dziś po trzech liczeniach mam 4 samczyki :) nie wiem czy źle patrzę czy źle liczę ale dzisiejsze liczenie bardziej mi się podoba. U mnie sytuacja jest taka że mam dużego jednego samca który jak obserwuję od kilku tygodni rządzi całą ferajną, wydaje mu się że wszystkie samice są jego a reszta jest przez niego przeganiana. Nie jest to czymś dziwnym u x.b. Terror to też nie jest, to normalne zachowanie u ryb które dobierają się w pary tylko na "sex" i odchowanie potomstwa. Wydaje mi się że jeśli będę miał dwa lub max trzy samczyki też tak by było. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie i w razie potrzeby wymienie 1 lub 2 samczyki na samiczki.
Zapewne samczyk dominant ma juz piękne barwy. Nicrum, rozumiem ze pozostałe samce nie sa na tyle wybarwione żebyś w 100% mógł określić ich płeć, stad tez kłopot w okresleniu dokładnej liczby samców.

Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

nicrum pisze: Na dzień dzisiejszy w stadku są cztery samce i 7 samiczek, już chyba ten układ się nie zmieni, rybki mają po ok. 6-8cm nie licząc największego samca który chyba ma już ok 9cm i jest w pełni wybarwiony. Drugi samiec ciut mniejszy też już ma wszystkie kolory a pozostałe dwa do końca lutego jak sądzę będą już jak więksi koledzy piękni.
Samce mogę zidentyfikować już od miesiąca tylko problem jest w ilości ryb tz. są ciągle w ruchu i ciężko się liczy/identyfikuje. Następna sprawa to zmienianie się ubarwienia samców czyli dostosowanie ubarwienia do sytuacji.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

No to się doczekałem, dziś po powrocie z miasta patrzę w akwa a tu samiczka którą największy samiec adorował dała się namówić i "sex" był. Szkoda tylko że trafiłem na samą końcówkę tak fajnego widowiska i zanim odpaliłem aparat to nagrałem tylko ostatnie 3 sekundy. Jak obrobię filmik to dodam do tematu.
Tu fotki o które prosił carew

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”