Sosnowiec: Dni Orchidei 2014
- sibelius
- Użytkownik
Sosnowiec: Dni Orchidei 2014
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Zupa jarzynowa z rybną wkładką
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- sibelius
- Użytkownik
Re: Sosnowiec: Dni Orchidei 2014
Tydzień już po wystawie i dla tych, co nie byli, pozwolę sobie wstawić małą fotorelację, oczywiście z akwarystycznym akcentem.
Jak w nazwie na plakacie, były to dni orchidei wszelkich maści. Z zadowoleniem na koniec stwierdziliśmy, że różnorodność była większa niż w zeszłym roku, ale do rzeczy:

Najwięcej było mieszańców cattlei i laelii, które zapachem mogą rywalizować z niejednym perfumem:

a także popularnych "marketówek", czyli phalaenopsisów:

ich botanicznych kuzynów:

dendrobiów:

i vand:

Cymbidia, głównie przeznaczane na kwiat cięty, tak też się prezentowały:

ale były też w swojej naturalnej postaci:

Storczyki naziemne i naskalne reprezentowały paphiopedila:

phragmipedia:

pleione:

cypripedia, które z powodzeniem można wysadzić do ogródka:

Z rzadziej spotykanych trafiła się masdevallia:

epidendrum i zygopetalum:

czy psychopsis, który może w sprzyjających warunkach kwitnąć kilka lat na jednym pędzie, ale tylko jednym kwiatem na raz:

Oprócz storczyków były też owadożery:

oraz cytrusy:

niektóre o niezwykłych, choć niejadalnych owocach:

Koleżanki wymyśliły też kompozycje w szkle, bliższe akwarystycznemu sercu:

A ja z levoniową urobiliśmy się nad takim cusiem z wodospadem i romantycznie plumkającą wodą:

gdzie w roli głównej wystąpił mój własny botanik - phalaenopsis equestris, który jako jeden z dwóch storczyków "łaskawie" na tą wystawę był mi zakwitł. Reszta mnie kompletnie - i to z góry na dół sikiem prostym - olała.

Całości dopełniały Zatoczki Okrągłego Stołu, które to levoniowa chyba głodzi. Co ranek musiałem odmulać, a nie było łatwo, bo piasek kompletnie zaśluziły:

Były też krewetki, ale znalazły dziurę i na 30 sztuk z przodu, wabione usilnie jedzeniem, łaziło może z pięć. Reszta siedziała pod filtrem - nie upchalilśmy wystarczająco subwasertangiem. Wszystko poza tym zjadały im ślimaki.
Tyle. Nie wszystkie ufocililśmy. Zapraszamy za rok!
Jak w nazwie na plakacie, były to dni orchidei wszelkich maści. Z zadowoleniem na koniec stwierdziliśmy, że różnorodność była większa niż w zeszłym roku, ale do rzeczy:

Najwięcej było mieszańców cattlei i laelii, które zapachem mogą rywalizować z niejednym perfumem:

a także popularnych "marketówek", czyli phalaenopsisów:

ich botanicznych kuzynów:

dendrobiów:

i vand:

Cymbidia, głównie przeznaczane na kwiat cięty, tak też się prezentowały:

ale były też w swojej naturalnej postaci:

Storczyki naziemne i naskalne reprezentowały paphiopedila:

phragmipedia:

pleione:

cypripedia, które z powodzeniem można wysadzić do ogródka:

Z rzadziej spotykanych trafiła się masdevallia:

epidendrum i zygopetalum:

czy psychopsis, który może w sprzyjających warunkach kwitnąć kilka lat na jednym pędzie, ale tylko jednym kwiatem na raz:

Oprócz storczyków były też owadożery:

oraz cytrusy:

niektóre o niezwykłych, choć niejadalnych owocach:

Koleżanki wymyśliły też kompozycje w szkle, bliższe akwarystycznemu sercu:

A ja z levoniową urobiliśmy się nad takim cusiem z wodospadem i romantycznie plumkającą wodą:

gdzie w roli głównej wystąpił mój własny botanik - phalaenopsis equestris, który jako jeden z dwóch storczyków "łaskawie" na tą wystawę był mi zakwitł. Reszta mnie kompletnie - i to z góry na dół sikiem prostym - olała.

Całości dopełniały Zatoczki Okrągłego Stołu, które to levoniowa chyba głodzi. Co ranek musiałem odmulać, a nie było łatwo, bo piasek kompletnie zaśluziły:

Były też krewetki, ale znalazły dziurę i na 30 sztuk z przodu, wabione usilnie jedzeniem, łaziło może z pięć. Reszta siedziała pod filtrem - nie upchalilśmy wystarczająco subwasertangiem. Wszystko poza tym zjadały im ślimaki.
Tyle. Nie wszystkie ufocililśmy. Zapraszamy za rok!
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
ja i tak kiedyś przy okazji zajrzę, bez dni orchidei nawet
ale kwiatuszki PRZEŚLICZNE
żałuję, że sie jednak nie wybralam
duzo tych owadożernych wystawionych, chociaż moze one by lepiej wyglądały bardziej wyeksponowane ?
a gdzie zdjęcia kaktusów ?

duzo tych owadożernych wystawionych, chociaż moze one by lepiej wyglądały bardziej wyeksponowane ?
a gdzie zdjęcia kaktusów ?
- MarSz
- Użytkownik
Fajna wystawa - wspominałeś mi o niej jak byłem u Ciebie ale nie miałem czasu by się wybrać.
Storczyki oczywiście super - choć na mnie największe wrażenie zrobiły tillandsje na korzeniach.
Już jakiś czas temu chodzą mi po głowie kompozycje z oplątwami - kto wie - może się kiedyś skuszę.
No i wodospadzik też bliski moim ostatnim zainteresowaniom.
Za rok chyba będę musiał sobie wcześniej wpisać w kalendarz by mi nic nie wypadło innego
Storczyki oczywiście super - choć na mnie największe wrażenie zrobiły tillandsje na korzeniach.
Już jakiś czas temu chodzą mi po głowie kompozycje z oplątwami - kto wie - może się kiedyś skuszę.
No i wodospadzik też bliski moim ostatnim zainteresowaniom.
Za rok chyba będę musiał sobie wcześniej wpisać w kalendarz by mi nic nie wypadło innego

- skorpionka123
- Wolontariusz Aqua Jura
Piękne !!! <3
- Big daddy
- Administrator
Super!
Gratuluję pasji i przy okazji miło było poznać!
Może warto by było i częstochowianom umozliwić oglądanie takich cudów na miejscu?
Tak się skłąda że znam kilku takich co nigdy nie mówią nie da się, a Aqua Jura 2015 tuż tuż...
Gratuluję pasji i przy okazji miło było poznać!
Może warto by było i częstochowianom umozliwić oglądanie takich cudów na miejscu?
Tak się skłąda że znam kilku takich co nigdy nie mówią nie da się, a Aqua Jura 2015 tuż tuż...
- sibelius
- Użytkownik
Cieszę się, że się podoba Wam też coś, co nie macha płetwami 
Propozycję i namiary przekażę naszej Szefowej, ale jak wyjdzie tak, jak w tym roku, o tydzień różnicy, to wątpię, czy się zgodzi.
Z drugiej strony, z tego co pamiętam, jest w Częstochowie oddział Polskiego Towarzystwa Miłośników Storczyków, ale coś o nich cicho...

Propozycję i namiary przekażę naszej Szefowej, ale jak wyjdzie tak, jak w tym roku, o tydzień różnicy, to wątpię, czy się zgodzi.
Z drugiej strony, z tego co pamiętam, jest w Częstochowie oddział Polskiego Towarzystwa Miłośników Storczyków, ale coś o nich cicho...
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka