Tzn, chce, ale nie może.
Wsadziłem go 2 m-ce temu i jak wsadziłem tak istnieje. Bardzo powoli przyrasta wzwyż, w ogóle się nie rozkrzewia.
PH 6.6
potas 30
azot 30
fosfor 2.5
co2 a jakże
żwir bez dodatków
Heteranthera, ludwigia, proserpinaka, steuregyne, marsilea, microsoria rosną jak na drożdżach.
Co robię źle?
Hedyotis Salzmani nie chce rosnąć
Moderator: Opiekun_Forum
- Tomaszewski
- Wolontariusz Aqua Jura
Re: Hedyotis Salzmani nie chce rosnąć
Może Potasu za dużo a może Magnezu za mało. Również Mikro i Fe może mieć wpływ lub zbyt słabe światło albo przysłonienie przez inne rośliny. Najlepiej będzie wprowadzać pojedyncze zmiany i patrzeć co się dzieje. U mnie Hedyotis rośnie bardzo szybko i nie miałem z nim jeszcze żadnych problemów.
Z magnezem właśnie zacząłem kombinować i podaję 5 ppm. Ale jeszcze nie mogę nic powiedzieć o efektach, bo za krótko.Tomaszewski pisze:Może Potasu za dużo a może Magnezu za mało. Również Mikro i Fe może mieć wpływ lub zbyt słabe światło albo przysłonienie przez inne rośliny. Najlepiej będzie wprowadzać pojedyncze zmiany i patrzeć co się dzieje. U mnie Hedyotis rośnie bardzo szybko i nie miałem z nim jeszcze żadnych problemów.
Żelazo podaję codziennie w/g zaleceń aquabotanique. Mikro podawałem w/g zaleceń j.w.,ale właśnie przeszedłem na profito.
Światło 0,77 i nie są zasłonięte przez inne rośliny.
Właśnie zasadziłem hedyotisa z innego źródła i zobaczymy co się stanie. Wygląda troszkę inaczej. Ma dłuższe liście
A jakie masz podłoże?
- Tomaszewski
- Wolontariusz Aqua Jura
Ziemia z dodatkami przykryta jałowym ProSoil. Na twoim miejscu dałbym coś pod korzeń ten rośliny, jakąś kulkę glinianą lub coś w tym stylu.
dałem kulki JBL. Zobaczymy.
Dzięks
Dzięks