Ja bym stawiała na 2 opcje :
WRZODY PODSKÓRNE
RZYCZYNA: Bakterie przeniesione do akwarium wraz ze źle przygotowanym podłożem lub korzeniami.
OKOLICZNOŚCI SPRZYJAJĄCE: Atakują rybki zranione lub przebywające w złych warunkach hodowlanych.
SKUTKI: Trudne do wyleczenia, powracające wrzody stają się przyczyną śmierci rybki.
OBJAWY: Rybka ociera się o różne przedmioty, jest ogólnie osłabiona. Na pysku, pokrywach skrzelowych oraz w gardzieli występują szare, brunatne bądź różowe narośla. Może wystąpić wytrzeszcz oczu.
Albo :
ZRANIENIA
PRZYCZYNA: Walki toczone przez agresywne i terytorialne ryby (np. pielęgnice, bojowniki); zranienia spowodowane żerowaniem pasożytów (w tym głównie splewki czy pijawki rybiej); rany mechaniczne spowodowane ocieraniem się o elementy dekoracji akwarium.
OKOLICZNOŚCI SPRZYJAJĄCE: Hodowla w. wym. rybek; obecność pasożytów w akwarium przyniesionych np. wraz z żywym planktonem; ostry żwirek, skałki, elementy dekoracji o ostrych krawędziach.
SKUTKI: Zranienia narażają rybkę na liczne infekcje bakteryjne, osłabiają i sprawiają, że ”poszkodowane” są bardzo podatne na wszelkie choroby.
OBJAWY: W wypadku pasożytów: rybki ocierają się o różne przedmioty, na skórze występują zazwyczaj okrągłe, zaczerwienione, obrzmiałe miejsca. Przypadki mechaniczne objawiają się uszkodzeniami skóry, płetw, łusek bez innych objawów chorobowych.
Bardziej bym stawiała na infekcję po zranieniu . Nie wiem co masz w reszcie obsady i czy dochodzi u Ciebie do walk .
Możliwe jest że mogła się gdzieś zranić i wdało się zakażenie .
Jeśli ma to podłoże bakteryjne i ogólnie patogenowe to ja bym spróbowała z solą niejodowaną

Pewności nie mam ale tak bym na te 2 opcjie stawiała w tym przypadku .