Witam,
W końcu zrobiłem restart. Walka była ciężka od godziny 17.00 do 21.50. Nie mam siły dzisiaj opisywać baniaka zrobię to jutro. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Z czasem jakieś rośliny zlikwiduję i dodam coś nowego:) Eksperymentalnie został posadzony pogostemon helferi. Pływają jeszcze kawałki roślin ale po dzisiejszym dniu nie mam w tym momencie siły nawet podrapać się po d...użym palcu u stopy. Zobaczcie co wyszło:
P.S. Akwarium jest na ziemii ogrodowej. A i wody muszę jeszcze dolać, ale to już jutro.
Pozdrawiam
No i dobrze wyszło
Teraz tylko czekać aż się wszystko ustabilizuje , cykl azotowy musi się zamknąć i potem możesz spokojnie robić poprawki.
Do tego czasu nie wzburzaj już za mocno podłożem(najlepiej wcale)...i cierpliwości teraz trzeba.
No więc mam chwilę czasu a więc opiszmy troszkę baniaczek.
Baniak prowadzony metodą Low - Tech, a więc na dnie ok 2-3 cm zwykłej, najtańszej ziemi ogrodowej a na to 4-5 cm bazaltu o gradacji 2-4mm. Baniak:
112l Oświetlenie:
T8 2x18 w planach dołożenie jeszcze jednej T8 lub T5
Filtracja:
Naturalna przez podłoże i działający na minimalnych obrotach filtr kubełkowy JBL Cristal profi e1500
Na razie nie przetrwał pogostemon helferi reszta ma się dobrze.
P.S. Wąkrotka zmieniła miejsce, a na jej "stanowisku" został posadzony rogatek:)
Z tego co wiem to pogostemon helferi się sadzi na przodzie w grupie i nie wiem czy będzie rosła ci w akwarium na bazie ziemi ogrodowej ta roślina potrzebuje nawozu.
Może to nie była wina ziemi tylko światła ale gdzieś czytałem kiedyś na tym forum ktoś napisał że trzyma ją w oświetleniu 0,3W/l tylko nie pamiętam kto to pisał tyle czytana tu miałem ze za bardzo nie zapamiętałem. Więc światło odpada.