[25l] Mini paludarium, inspirowane Emi i Mintajem...

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

[25l] Mini paludarium, inspirowane Emi i Mintajem...

Post autor: sibelius »

... a konkretnie tymi:

http://forum.gsa.org.pl/viewtopic.php?f=22&t=10650

http://forum.gsa.org.pl/viewtopic.php?f=22&t=11115

MarSz rzeźbi Wiszące Ogrody Semiramidy, a ja machnąłem sobie coś mniejszego i prostszego w założeniu. I zdecydowanie tańszego, gdyby jednak mi nie pasowało, zrobi się miejsce dla bojownika.

Akwarium: 25l
Oświetlenie: Kompakt 7W 6500k i pasek Led 5050 12szt ok. 3-4000k
Filtracja: Fan 1+ tymczasowo.
Podłoże: piasek z rzeki i z podwórka
Dekoracje: Styropian 15cm, pokryty silikonem akwarystycznym i ziemią kokosową.
Parametry wody: deszczówka z podmian.
Flora: Mchy: "no-name-chyba-christmas", willow, phoenix, christmas, "no-name-chyba-erect", anubiasy nana i minima, microsorium windelov i narrow, subwassertang, pistia i na próbę storczyk bulbophyllum taiwanense.
Fauna: zatoczki, rozdętki. Helena, jeśli w kawalerce obok zamieszkają kołobrzegi. Albo standardowo pojadę, gupiki, mieczyki, neonki, skalary i glonojad ;)

Cały proces wyglądał mniej więcej tak:

Styropian szary, bo mniej widać spod kokosa, na kawałki, spięty wykałaczkami, nóż i obieraczka w dłoń i:

Obrazek

Efekt:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Silikon nakładałem w rękawiczkach, po kawałku, obsypując suchą ziemią kokosową i uklepując. Ziemię w "pigułce" wcześniej namoczyłem, bo jest mocno prasowana i wysuszyłem na wiór.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Całość przykleiłem do dna silikonem, bo by wypływało. Gdzie pominąłem, poprawiłem, a gdzie brakło silikonu na poprawki, będzie posadzony mech. Woda z filtra będzie lać się najpierw do zbiornika "retencyjnego" gdzie w przyszłości, jak upoluję, wyląduje zamgławiacz, aby mygła rhomantycznie wodospadem spływała. Zrobiony z połówki kubka do mycia zębów, też został omazany i oklejony.

Obrazek

Pokrywa była standardowa, a że miałem resztkę ledów, dorzuciłem. Odbłyśnik z folii od pokrywy laptopa, dwa małe wentylatory, przejściówka do żarówki z małego na duży gwint, uszczelka pomiędzy, jeszcze trochę silikonu, bo chińczyk nie zalał dokładnie rurek, na koniec wyłączniki na wierchu, żeby się nie schylać.

Obrazek

Obrazek

Komora serwisowa jest duża, bo może wyląduje tam inny filtr. Aktualny pożyczyła levoniowa. Wężyk od napowietrzania robi dodatkową cyrkulację, bo może się okazać za słaba, spadek "wodospadu wyszedł mi stromo. Dziury wlotowe są dwie, jedną zawsze można zapchać.

Obrazek

Po zasadzeniu roślin jest mniej więcej tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To nie koniec. Z resztek powstanie coś, co siostra nazwała projektem K.U.P.A. Drżyjcie!
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: [25l] Mini paludarium, inspirowane Emi i Mintajem...

Post autor: MarSz »

ehh - szkoda gadać.

Człowiek się tu męczy na wiszący ogrodami przez 2 miesiące a ten w momencie stawia to samo - demotywujesz :)

A ogólnie fajnie to wygląda. Ciekawe jak to będzie wyglądać jak zarośnie. Przy tym litrażu może być konieczne częste cięcie.

Fajne, że pojawiają się kolejne paludaria na forum.
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Nie każdy jest perfekcjonistą. I gdzie to samo? Ile by takich do Twojego wlazło?
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: [25l] Mini paludarium, inspirowane Emi i Mintajem..

Post autor: Big daddy »

Nie no....
Zabiłeś mnie, super wyszło świetna robota. Już u Marsza się podjarałem teraz to chyba na całego :-)

Wysłane z tapofonu za pomocą Tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Marlentje
Użytkownik

Post autor: Marlentje »

No i kolejna osoba klasę pokazała. Sprytnie, domowymi sposobami i pięknie wyszło, bardzo mi się podoba :)
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: Tomaszewski »

Wyszło rewelacyjnie :ymapplause: Aż żałuję że zlikwidowałem swoje Paludarium. Zdecydowanie będę śledził ten wątek.
Awatar użytkownika
levoniova
Użytkownik

Post autor: levoniova »

Mimo że byłam wtajemniczona w cały projekt i widziałam krok po kroku jak powstaje, to nie spodziewałam się, że wyjdzie tak rewelacyjnie! Na pewnym etapie wyglądało to "dość niepozornie ". Jak brzydkie kaczątko, zmieniło się w łabędzia :) Brat a może krabik?
Mam bóle fantomowe - po rozumie
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

fantastyczne... i te inspirujące też....
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Minął tydzień.

Duża zmiana - fana zastąpił Pat Mini. Jestem pod wielkim wrażeniem jego możliwości. Uruchomiony, skręcony na minimum, zdmuchnął dosłownie anubiasy. Szkoda, że nie ma płynnej regulacji. Zmuszony byłem na drobną przeróbkę, bo sikał daleko poza wyznaczone miejsce. Chyba kubek będzie do przeróbki.

Obrazek

Jak na razie nie widzę specjalnych postępów. Dołożyłem dwie kolejne bidule, z którymi cuda już wyprawiałem w różnych podłożach, może coś tu się ruszy. W następnym tygodniu sprawdzę przyczepność mchów i podokładam. Najbliżej żarówki wyląduje jednak podwórkowy, "chyba-erect" przysycha.
Są "drudzy" mieszkańcy! Zauważyłem popylające oczliki! Będzie karma dla razborek :) I na razie tyle. Kraby nie widzą mi się. Jeszcze. Perspektywa uchlastania palca albo, o zgrozo, storczyka, nie napawa mię optymizmem. Własny pies użarł mnie wczoraj, wystarczy tego typu wrażeń.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Post autor: KAMYK »

No co TU gaworzyć ,/ skąd WY ludziska bierzecie inspiracje na takie projekty :?: MASAKRA z!
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Re: Odp: [25l] Mini paludarium, inspirowane Emi i Mintajem..

Post autor: florida_blue »

To może jakieś gekony malutkie ? Śliczne to paludarium :o

Wysłane z mojego GT-I8190N za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Dobry wieczór.

Po wystawie ledwo żyłem, dopiero dziś jestem w stanie trzeźwo myśleć i parę zdań sklecić.
Paludarium prezentowało się zacnie. Pokrywę zastąpiła lampka aquaelowska od levoniowej, dzięki czemu powstała dodatkowa przestrzeń na storczyki, szyby nie parowały, mgła się nie rozwiewała, tylko pięknie imitowała wodospad. Niestety, im więcej wody filtr podawał, tym mniej fogger robił mgły. Od ciągłej pracy spalił mu się sterownik, albo same diody i ku mojej wielkiej radości zamiast robić psychodeliczną dyskotekę, najnormalniej świeci na pomarańczowo. Ale i tak na wszelki wypadek został przykryty mchem i storczykami: phalaenopsisem equestrisem ( jedyny, który kwitnie co rok na każdą wystawę) i podarowanym dendrobium loddigesii. Zaplątała się też tillandsia usneoides :), ściągnięta z vandy tricolor za zgodą koleżanki.
Do stałego zamieszkania kupiłem pół bulbophyllum macroleum ( reszta fajnych maleństw rozeszła się na pniu), dwa owadożerne tłustosze, pinguicula moctezumae ( jest szansa, że będzie kwitł) i jakiś inny, którego nazwy gugle nie zna :(. Zalęgną się ziemiórki, to będą miały przesr.....
A wszystko wyglądało tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: tomek62 »

Paweł prohekt jeszcze istnieje? Dawno zdjęć, ani opisu nie wrzucałeś.
Tomek
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Aktualizacja na życzenie :)

Był krach jak na giełdzie, kiedy padło oświetlenie, a razem z nim wentylacja. W największe upały i mchom się zmarniało. Podobnie kilu storczykom oraz owadożerom. Jedynie bulbophyllum taiwaniense trzyma się dzielnie i przyrasta, choć ledwo co spod mchu wystaje. Tillandsje rosną powoli, jedna się nawet rozmnażać zaczęła. W dziurę po sabotku wetknąłęm ułamany kawałek fittonii, mimo niechęci do pstrokacizny i trzeba mi będzie na dniach już ją ciachnąć. Przyjął się też fikus pumila. Próbowałem też z hygrophillią pinnatifidą z koszyczka - emmers, wytrzyma - ale ku mojemu wielkiemu zdumieniu, zapleśniała. Pozostałe akwarystyczne rosną ładnie, hydrocotyle nawet kwitła latem. Zraszam przynajmniej raz w tygodniu, przy pokrywie wilgotność jest wysoka, a wody dolewam raz na dwa, trzy tygodnie, kiedy pat zaczyna puszczać bąki.

Niby wszystko ładnie, ale:
- szkło jest za małe, a jak nie, to zdecydowanie za niskie,
- obłazi ziemia kokosowa w części podwodnej - było użyć czarnego silikonu, nie byłoby przynajmniej widać styropianu,
- żarówka w pokrywie suszy mchy, które są obok,
I jeszcze dziwnym trafem aparat odmawia współpracy, jak jest pokrywa. dlatego zdjęcia przy lampce.
Załączniki
DSCF6287.JPG
DSCF6287.JPG (399.2 KiB) Przejrzano 9487 razy
DSCF6289.JPG
DSCF6289.JPG (453.51 KiB) Przejrzano 9487 razy
DSCF6290.JPG
DSCF6290.JPG (471.3 KiB) Przejrzano 9487 razy
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Kolejne zdjęcia.
Załączniki
DSCF6291.JPG
DSCF6291.JPG (448.86 KiB) Przejrzano 9487 razy
DSCF6293.JPG
DSCF6293.JPG (444.44 KiB) Przejrzano 9487 razy
DSCF6294.JPG
DSCF6294.JPG (447.64 KiB) Przejrzano 9487 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”