Właśnie skończyłem lampę do "morszczaka" i pasowało by ja przedstawić

Nie będę robił opisów, bo pełno takich w sieci i jeśli kogoś to interesuje na pewno sobie znajdzie szczegóły.
W założeniach musiało być bardzo szybko(nie bardzo wyszło

Jakoś to też musi przecież wyglądać i jeśli brać pod uwagę moje i floridy wymagania wyszło jak najbardziej ok. Morskie szkiełko rządzi się swoimi prawami tu trzeba mocy....
Użyłem zatem diod mocy

Jeśli chodzi o diody to utarlo się, że słowo Cree powinno wzbudzać uczucie wyższości, spełnionego obowiązku, zrobienia wszystkiego co w naszej mocy, zaspokojenia wszelkich obaw. Cree to jedyna słuszna droga, jedyna prawda. Jest tylko Cree reszta to zło.
Coś w tym jest, ale chyba jednak nie do końca. Nie będę się rozwodził, jeśli ktoś zechce sobie kupić spokój jak najbardziej polecam, jednak ja za podstawowe rzeczy nie płacę. Mam je w pakiecie

Użyłem diod na chipie Epistar, nie są to najtańsze diody, ale na pewno tańsze niż Cree podobno ich jakość jest dobra, a podane parametry są utrzymywane(co jest notebene najważniejsze). Zresztą można znaleźć w sieci wiarygodne testy.
Żeby zamknąć temat diod:
-11 x5W Royal Blue
- 6x3W Blue
-3x5W biały zimny 12000K
-2x5W biały ciepły 3200K
-2x3W Deep Red
- 2x 3W UV
Całość 113W.
Nie ma Cree, jestem heretykiem.
Do zasilenia użyłem dwóch zasilaczy 24v 5A. Po 3,5A na kanał.
Prąd na diodach ustalilem za pomocą driverow opartych na kostce PT 4115 z możliwością sterowania przez PWM. Miałem robić sam, ale kupiłem (7,50 na Alle...) szkoda czasu.
Teraz trochę o gadżetach czyli to co misie lubią najbardziej

Co to cudo potrafi?
Ano całkiem sporo

Pięć kanałów światła:
Biały, Blue, Royal Blue, Uv, Czerwony.
W planach było jeszcze zielone, żeby uzyskać możliwość pełnej regulacji barwy RGB. Było, ale się zbyło

Całość sterowana mikrokontrolerem arduino nano, do kompletu z zegarem ds1307 i modułem bluetooth. Oczywiście w pełni regulowany świt i zmierzch oraz moc poszczególnych kanałów.
Ciekawie zorganizowane oświetlenie nocne, wystarczy na komputerze zaznaczyc ptaszka w odpowiednim miejscu i ustawić minimalną moc lampy. Zaznaczony kanał nie biedzie się wygłaszał do zera, a do ustawionej wartości. Jeśli jest to 1% lampa świeci na najmniejszym możliwym poziomie(mniej niż jeden procent),a właśnie.... komputer

Otóż lampę reguluje się za pomocą aplikacji na Windowsa poprzez bluetooth, pełna wygoda

Oczywiście dostępny jest tryb testu gdzie można sprawdzać sobie ustawienia itp.
Żeby ktoś nie oskarżał mnie przypadkiem o poczynienie tego wszystkiego

Ten projekt jest dostępny w sieci całkowice za darmo. Nazywa się Aquma Led Control, jeśli ktoś chętny, znajdzie go i kilka innych super rzeczy na stronie magu.pl.
Ja ze swojej strony chciałbym podziękować jeszcze raz autorowi, Magowi.
Masa pracy, testów i wiedzy. Wszystko całkowicie za free.
Bawię się tym trochę, pisze swój program potrafię więc docenić to czego potrzebowałem szybko, sprawdzonego i działającego bez problemów. Projekt przemyślany, bez zbędnych dupereli, funkcjonalny i praktyczny. Wielkie dzięki!
Troszke jednak sprofanowałem oryginalny kod, usunąłem jeden kanał światła i zamiast niego dopisałem sterowanie wentylatorem.
Działanie jest proste, wpisujemy jaką temperaturę pracy chcemy, a resztą zajmuje się już nasz arduino płynnie regulujac prędkość wentylatora . Przy max mocy moja lampa nie nagrzewa się bardziej niż 35stC(tak mam ustawiony próg) wentylator pracuje wtedy w okolicach swoich najwyższych obrotów. Jest to bardzo cichy, wolnoobrotowy wentylator komputerowy śr 120mm.
W ustawieniach roboczych "chodzi"na na ok 33% swojej mocy. Niezauważalne

Jeśli ktoś ma jakieś pytania czy sugestie zapraszam do dyskusji.
Jeszcze jedno

Oficjalnie zatem lampa zyskuje nazwę Florida_SUN
Co bardziej spostrzegawczy pewnie już zauważyli, że jeszcze nie skończyłem......