The Thing
Moderator: Opiekun_Forum
- Big daddy
- Administrator
Re: The Thing
Nie da rady, sól byłaby wszędzie, ograniczała światło itp. Ale chyba najgorszy problem to temperatura, nawet przy otwartym akwarium wiatraki mają co robić.
Wysłane z galaktyki S4
Wysłane z galaktyki S4
- sibelius
- Użytkownik
Rura stalowa, pompa, dwie dziury w lodówce i pokrywa ma rację bytu!
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Zupa jarzynowa z rybną wkładką
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- Big daddy
- Administrator
Chyba nawet u mnie dwie dziury w lodówce by nie przeszły 
Tak poważnie to wszystko się da zrobić, tylko czasem po prostu nie warto
Rura stalowa odpada, trzeba by jakiś wymiennik. Nie metalowy.
Wysłane z galaktyki S4

Tak poważnie to wszystko się da zrobić, tylko czasem po prostu nie warto

Rura stalowa odpada, trzeba by jakiś wymiennik. Nie metalowy.
Wysłane z galaktyki S4
Sibelius mam lampę przeslonieta kawałkiem plexi. Tragedia. Czyszczenie ja co jakiś czas ale sól zbiera się na niej na potęgę. Widziałem do tej pory jednego morszczaka z zamkniętą pokrywa. Żeby było śmiesznie pokrywa była z płyty meblowej, ale był to kolos na 600L akwarium i mieściło się tam wszystko. No i gostek miał wentylatory większe niż niektórzy mają stojące w domu 

- Big daddy
- Administrator
No i właśnie, jaki sens?
Wysłane z galaktyki S4
Wysłane z galaktyki S4
- sibelius
- Użytkownik
To skoro sól zbiera się na lampie, czemu robicie dolewki z samej RO? I jak tyle paruje, nie ma słonego grzyba na ścianie?
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- żaba.w.lakierkach
- Użytkownik
Na szczęście sufit domu nie pokrywa się stalaktytami z soli
do tego potrzeba chyba wielu lat.
Na lampie to pewnie nie kwestia parowania, a plusku wody która wypada z opieniacza. raczej niewielka ilość soli fruwa po pokoju.
normalnie uzupełnia się RO żeby zasolenie dramatycznie nie wzrosło, latem paruje dość szybko, ale przecież co jakiś czas podmienia się część wody w akwarium świeżą solanką.
to co wychlupie się i osadzi na lampie od podmiany do podmiany to pewnie zawartość rozmiarów łyżeczki do herbaty,
Czyści się łatwo, jak się czyści regularnie, a nie czeka aż sól przesłoni światlo z lampy, ewentualnie samoczynnie odpadnie pod własnym ciężarem, Wesoły.

Na lampie to pewnie nie kwestia parowania, a plusku wody która wypada z opieniacza. raczej niewielka ilość soli fruwa po pokoju.
normalnie uzupełnia się RO żeby zasolenie dramatycznie nie wzrosło, latem paruje dość szybko, ale przecież co jakiś czas podmienia się część wody w akwarium świeżą solanką.
to co wychlupie się i osadzi na lampie od podmiany do podmiany to pewnie zawartość rozmiarów łyżeczki do herbaty,
Czyści się łatwo, jak się czyści regularnie, a nie czeka aż sól przesłoni światlo z lampy, ewentualnie samoczynnie odpadnie pod własnym ciężarem, Wesoły.
- Big daddy
- Administrator
Żaba napisała wszystko, mogę jeszcze dodać, że zasolenie trzeba stale kontrolować i korygować. Idealnie by było tylko dolewać RO, jednak zawsze coś tam się chlapnie, chluśnie czy rozleje. Ja np muszę co dwa dni wymieniać te nieszczęsną watę...
Grzyba nie zauważyłem, ale zapach morza owszem, unosi się w powietrzu
Wysłane z galaktyki S4
Grzyba nie zauważyłem, ale zapach morza owszem, unosi się w powietrzu

Wysłane z galaktyki S4
- sibelius
- Użytkownik
Gdyby zatem ograniczyć chlapanie, to pomijając kwestie temperatury lub montując chłodziarkę, można mieć pokrywę?
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- Big daddy
- Administrator
Pewnie że można 
Wysłane z galaktyki S4

Wysłane z galaktyki S4
- Big daddy
- Administrator
Do dziennika:
No3 5
Po4 0.05
Kh 6.7
Ca 350
Mg 1140
Ph 8.3
Zas. 1.022
Parametry bardzo nisko po czarnym piątku. Zasolenie stopniowo w górę, ale powoli.
Dziś start ballinga, równe dawki 10ml wapń, wodoroweglan sodu i sól bez soli.
Żeby nie było tak sucho fotka po karmieniu:
No3 5
Po4 0.05
Kh 6.7
Ca 350
Mg 1140
Ph 8.3
Zas. 1.022
Parametry bardzo nisko po czarnym piątku. Zasolenie stopniowo w górę, ale powoli.
Dziś start ballinga, równe dawki 10ml wapń, wodoroweglan sodu i sól bez soli.
Żeby nie było tak sucho fotka po karmieniu:
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Pterapogony robią drugie podejście do rodzicielstwa ;p Dzisiaj nasz samczyk Piggy ma pełny pyszczek a samiczka Kermit ma płaski brzuszek. (Myslałam, że to apetyt im tak dopisuje, bo żarłoki są straszne i jeszcze wczoraj wyglądały jak welonki ;D ) Niestety nie udało mi się wyczaić dokładnie momentu "przejęcia" ikry
Ciekawe czy teraz uda mu się utrzymać ikrę.
Edit: dodaję fotki
oczywiście już dostałam opr za kieliszek ;p
Po prawej stronie Piggy czyli tatuś

Ciekawe czy teraz uda mu się utrzymać ikrę.
Edit: dodaję fotki

- Big daddy
- Administrator
No3 5
Po4 0.02
Kh 8.5
Ph 8.24
Mg 1155
Ca 380
Zasolenie 1.022
Widać że balling podnosi parametry, coś mnie zamroczyło i dałem za dużo wodorotkenku sodu, w ciągu jednego dnia podniosłem kh o 3ppm.
Nie ma co, korale z nami nie mają łatwo
na razie wszystko jest ok nie widzę konsekwencji.
Aaaa bym zapomniał po czarnym piątku, chyba w poniedziałek jedna głowa dunki pokryła się śluzem.
Tak to wyglądało: Szybka nocna akcja z brzeszczotem i dremelem i wygląda że udało się coś uratować. Tutaj drugą część, były na niej dwie małe główki więc wyczyscilismy truchło I może coś z niej jeszcze będzie. Dwa tygodnie spokoju i znów pojawiło się jakieś dino, co prawda minimalnie ale jednak. Zaobserwowałem dwie rzeczy:
Temperatura na zewnątrz znacząco wzrosła i skoczył no3 z 0.2 na 10.
Związane to było z obniżeniem dawki gorzały zatem skorygowałem i już widać efekty, no3 i po4 spadło od razu o połowę.
Wkurzają mnie te zielone glony jednak zdecydowałem zejść nisko z nutrientami. Miękkie sobie poradzą, trzeba tylko o nie zadbać.
Pracujemy nad obsadą, może się coś wkrótce pojawi.
Wysłane z galaktyki S4
Po4 0.02
Kh 8.5
Ph 8.24
Mg 1155
Ca 380
Zasolenie 1.022
Widać że balling podnosi parametry, coś mnie zamroczyło i dałem za dużo wodorotkenku sodu, w ciągu jednego dnia podniosłem kh o 3ppm.
Nie ma co, korale z nami nie mają łatwo

Aaaa bym zapomniał po czarnym piątku, chyba w poniedziałek jedna głowa dunki pokryła się śluzem.
Tak to wyglądało: Szybka nocna akcja z brzeszczotem i dremelem i wygląda że udało się coś uratować. Tutaj drugą część, były na niej dwie małe główki więc wyczyscilismy truchło I może coś z niej jeszcze będzie. Dwa tygodnie spokoju i znów pojawiło się jakieś dino, co prawda minimalnie ale jednak. Zaobserwowałem dwie rzeczy:
Temperatura na zewnątrz znacząco wzrosła i skoczył no3 z 0.2 na 10.
Związane to było z obniżeniem dawki gorzały zatem skorygowałem i już widać efekty, no3 i po4 spadło od razu o połowę.
Wkurzają mnie te zielone glony jednak zdecydowałem zejść nisko z nutrientami. Miękkie sobie poradzą, trzeba tylko o nie zadbać.
Pracujemy nad obsadą, może się coś wkrótce pojawi.
Wysłane z galaktyki S4
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Nowi mieszkańcy dołączyli.
Nie mogłam się doczekać, ale na razie nie ma rewelacji....
Mamy salariasa, nawet go widać, śmieszna ryba, układa się gdzieś i obserwuje sobie otoczenie. Wtapia się w otoczenie i czasem ciężko go zauważyć, ale generalnie jest gdzieś na widoku. Taki brzydal.
Kupiliśmy też koumansetta rainfordi, niby miała pływać po akwarium, na razie siedzi w dziurze. Piękna ryba, no ale kwestia czasu teraz, aż się zadomowi.... Jeszcze kupiliśmy decore.... Ale nam się nie pokazuje I szczerze mówiąc nie wiem, czy już jej nie ma czy może siedzi gdzieś schowana
Zdjęcia robione z lampą, chociaż nie są różowe
Nie mogłam się doczekać, ale na razie nie ma rewelacji....
Mamy salariasa, nawet go widać, śmieszna ryba, układa się gdzieś i obserwuje sobie otoczenie. Wtapia się w otoczenie i czasem ciężko go zauważyć, ale generalnie jest gdzieś na widoku. Taki brzydal.
Kupiliśmy też koumansetta rainfordi, niby miała pływać po akwarium, na razie siedzi w dziurze. Piękna ryba, no ale kwestia czasu teraz, aż się zadomowi.... Jeszcze kupiliśmy decore.... Ale nam się nie pokazuje I szczerze mówiąc nie wiem, czy już jej nie ma czy może siedzi gdzieś schowana
Zdjęcia robione z lampą, chociaż nie są różowe
- Yetimen
- Wolontariusz Aqua Jura
Tak sie zastanawiam jak bardzo Bigu z fiksowałeś na rzecz tej solniczki ??
Prawie robi dużą różnice...