po 40 latach zachciało mi się spełnić marzenie posiadania swojego akwarium które jest większe od słoika 3l na ogórki:).
W zeszłym roku pozwoliłem sobie na odrobinę szaleństwa i uruchomiłem kostkę 29x29x35. Przez 12 miesięcy walczyłem z nią dzielnie ale poległem. No cóż każdy przed przejściem na tamtą stronę powinien spełniać swoje małe marzenia i własnie staram się je zrealizować na 112l zbiorniku.
Jak zawsze wszystkiego trudne początki,miało być tanio / szybko / ładnie i kolorowo. Ale chyba nie będzie choć może z Waszą pomocą coś uda się zrobić.
Czyli :
START 06.09.2016
* Akwarium : proste 80x35x40 firmy diversa bez pokrywy - ale maszybę wycięta na wymiar z otworami tecnicznymi
* Filtracja : na razie w spadku po kostce -Pat Mini zmienina dzisiaj na aquael turbo 500 - ale też chyba nie to
* Oświetlenie : na razie w spadku po kostce - moja home made lampka LED 1500lm + SLIM HALOGEN LED NAŚWIETLACZ 20W (6500K) 1800lm - czas oświetlania 10h
* Ogrzewanie : grzałka 75 W z termostatem - temp. 28 stopnie - nie załącza się
* Podłoże : ogólnie żwir kwarcowy w dwóch gradacjach 1-2mm +2-4mm a w miejscu gdzie są nurzańce podsypka z 5kg JBL AQUABASIS
* Dekoracje : Korzeń + resztki "dragon stone" po kostce - brak wizji na lewy bok posadziłem cryptoryne ale się rozpuściła
* Inny sprzęt : co2 w zapasie
* Parametry wody :
PH (7,5)
KH (8)
GH (18)
NO2 (0,2 mg/l)
NO3 (5 mg/l)
NH3 (1mg/l)
PO4 (0,25 mg/l)
FE (0,0 mg/l)
CO2 (8)
* Nawożenie : nie wiem na razie co dać
* Flora : nurzance /pistia / anubias dwie szczepki na korzeniu
* Fauna : no tu to zaszalałem już pływają:
neon innesa 15szt
bystrzy amandy 2 szt pozostałość po kostce
samczyki gupika endlera 8szt pozostałość po kostce
mieczyk + dwie panny
minorek 6szt
miedzik obrzeżony 7szt
* Opis zbiornika : miał mnie nauczyć cierpliwości ale znowu się spieszę
to by było tak w skrócie widzę , ze zaczynają się pojawiać glony na niektórych łodygach nurzańca. I na razie stanąłem i nie wiem jak dalej ruszyć. Wiem, że uczyniłem masę błędów ale muszę jakoś z tego wybrnąć
tak wygląda ten mój nieszczęsny start

wszelkie cenne rady mile widziane względem spodziewanego ataku glonów
pozdrawiam piotr