Filtracja Unimax 250
Moderator: Opiekun_Forum
Filtracja Unimax 250
Unimax 250 jest 11 watowym filtrem zewnętrznym o przepływie nawet 650l/h. Idealny do akwarii o pojemności mieszczących się w przedziale 70-200 litrów. Duża pojemność filtra w połączeniu z 4 koszami na media filtracyjne powoduje, że woda w moim akwarium jest na prawdę czysta.
Moje spostrzeżenia
Po zakupie tego filtra obawiałem się o jego obsługę i ogólny start. Moje obawy okazały się bezpodstawne. Bezproblemowe podłączenie wszystkiego i zalanie filtra zajęło mi 10 minut. Po włączeniu go zastanawiałem się czy on w ogóle pracuje bo go nie słyszałem- jest mega cichy. Śpię w jednym pomieszczeniu w którym on chodzi i nie wydaje żadnych dźwięków!
Media filtracyjne w podstawie są zaopatrzone w: 2 kosze z gąbkami filtracyjnymi, 1 kosz z zeolitem i 1 kosz z ceramiką. Ja drugi kosz zamieniłem na watę tj. w drugi kosz wsadziłem watę akwarystyczną zatrzymującą najmniejsze zabrudzenia.
Filtr idealnie dzięki swoim małym wymiarom mieści się w szafce pod akwarium.
Gorąco polecam każdemu zakup takiego cudeńka. A dlaczego?
Po pierwsze czyści się go raz na pół roku jak nie rzadziej(przy założeniu że mamy gąbkę na prefiltr)
Po drugie bardzo cicha praca przy dużym przepływie wody
Po trzecie klarowność wody
Moje spostrzeżenia
Po zakupie tego filtra obawiałem się o jego obsługę i ogólny start. Moje obawy okazały się bezpodstawne. Bezproblemowe podłączenie wszystkiego i zalanie filtra zajęło mi 10 minut. Po włączeniu go zastanawiałem się czy on w ogóle pracuje bo go nie słyszałem- jest mega cichy. Śpię w jednym pomieszczeniu w którym on chodzi i nie wydaje żadnych dźwięków!
Media filtracyjne w podstawie są zaopatrzone w: 2 kosze z gąbkami filtracyjnymi, 1 kosz z zeolitem i 1 kosz z ceramiką. Ja drugi kosz zamieniłem na watę tj. w drugi kosz wsadziłem watę akwarystyczną zatrzymującą najmniejsze zabrudzenia.
Filtr idealnie dzięki swoim małym wymiarom mieści się w szafce pod akwarium.
Gorąco polecam każdemu zakup takiego cudeńka. A dlaczego?
Po pierwsze czyści się go raz na pół roku jak nie rzadziej(przy założeniu że mamy gąbkę na prefiltr)
Po drugie bardzo cicha praca przy dużym przepływie wody
Po trzecie klarowność wody
- Załączniki
-
- phoca_thumb_l_unimaxpercent20250_350.jpg (14.16 KiB) Przejrzano 11662 razy
- Big daddy
- Administrator
Re: Filtracja Unimax 250
Również posiadam i polecam podpisuję się pod powyższym postem rękami i nogami, poza tym chciałbym zwrócić również uwagę na większą niż u konkurencji śr węży co jest bardzo przydatne gdy stosujemy jakieś dodatkowe gadżety, ja mam reaktor z narurówki i przepływ spadł minimalnie. Nie wiem czy Jacek wspominał o bardzo wygodnej regulacji przepływu, deszczowni w komlecie. Swietny filtr, cichy śpię 50cm od niego. Nie do przecenienia jest też bardzo dobry serwis AQUAELA, w dodatki polski produkt. POLECAM 
PS U mnie chodził 10 miesięcy-Bez prefiltra

PS U mnie chodził 10 miesięcy-Bez prefiltra
Dobrze, że Przemek wspomniałeś bo ja nie wspomniałem o serwisie. Nawet gdy kupimy ten filtr przez allegro z drugiego końca Polski to nie musimy odsyłać na gwarancję go do sklepu z którego zamawialiśmy a dzownimy do Aquaela i filtr wysyłamy bezpośrednio do nich na ich koszt (za pobraniem).
- Big daddy
- Administrator
Mnie w Auchanie zapewniali że gdziekolwiek bym nie kupił filtr to u nich części dostanę natychmiast np wirnik, nie trzeba wysyłać nawet!
- asia40
- Użytkownik
Również jestem szczęśliwą posiadaczką tego filtra
.
Kupiłam go jako używany, u poprzedniego właściciela ponoć chodził rok.U mnie pracuje już 3 lata.
Mam pytanie odnośnie gąbek w nim zastosowanych tzn kiedy należy je wymienić?
Ostatnio zauważyłam zmniejszenie przepływu wody, po ok 4 m-cach od czyszczenia.
Po otwarciu okazało się, że na gąbkach było po prostu centymetrowe bagno, a one same zrobiły się bardzo płaskie
.
Nie pamiętam dokładnie jakie to były wartości, ale tak mniej więcej jak gąbka ma 2cm to moja miała może 0,5cm.
W zbiorniku nie było żadnych zmian, nie zwiększyła się obsada, ani nie zaczęłam więcej karmić.
Poza gąbkami z filtrze jest:
- zeolit + biobale
- JBL Clearmes plus http://www.zooplus.pl/shop/rybki/filtry ... /jbl/30943
- Filtus BIOSTONE http://allegro.pl/mhk-filtus-biostone-w ... 31267.html
Wypłukałam gąbki dokładnie i zwiększyły swoją objętość, ale nie do końca.
Przez jakiś czas przepływ był ok, ale tak mniej więcej po miesiącu zaczął się zmniejszać
.
Więc otworzyłam filtr, a tam znowu bagno, mniejsze niż ostatnie, ale jednak. Gąbki płaskie jak placki.
Więc myślę sobie, że chyba pora je wymienić? Nigdzie nie znalazłam informacji jak długo mogą funkcjonować zachowując swoje właściwości.
Może ktoś ma na tym polu jakieś doświadczenia i zechce się nimi podzielić.
I jeszcze jedno, ostatnio kupowałam gąbkę do filtra hamburskiego.
http://allegro.pl/wklad-filtracyjny-gab ... 02205.html
Sporo mi jej zostało. Czy mogłabym jej użyć do Unimaxa. Mam ppi 10 i 30 i 45

Kupiłam go jako używany, u poprzedniego właściciela ponoć chodził rok.U mnie pracuje już 3 lata.
Mam pytanie odnośnie gąbek w nim zastosowanych tzn kiedy należy je wymienić?
Ostatnio zauważyłam zmniejszenie przepływu wody, po ok 4 m-cach od czyszczenia.
Po otwarciu okazało się, że na gąbkach było po prostu centymetrowe bagno, a one same zrobiły się bardzo płaskie

Nie pamiętam dokładnie jakie to były wartości, ale tak mniej więcej jak gąbka ma 2cm to moja miała może 0,5cm.
W zbiorniku nie było żadnych zmian, nie zwiększyła się obsada, ani nie zaczęłam więcej karmić.
Poza gąbkami z filtrze jest:
- zeolit + biobale
- JBL Clearmes plus http://www.zooplus.pl/shop/rybki/filtry ... /jbl/30943
- Filtus BIOSTONE http://allegro.pl/mhk-filtus-biostone-w ... 31267.html
Wypłukałam gąbki dokładnie i zwiększyły swoją objętość, ale nie do końca.
Przez jakiś czas przepływ był ok, ale tak mniej więcej po miesiącu zaczął się zmniejszać

Więc otworzyłam filtr, a tam znowu bagno, mniejsze niż ostatnie, ale jednak. Gąbki płaskie jak placki.
Więc myślę sobie, że chyba pora je wymienić? Nigdzie nie znalazłam informacji jak długo mogą funkcjonować zachowując swoje właściwości.
Może ktoś ma na tym polu jakieś doświadczenia i zechce się nimi podzielić.
I jeszcze jedno, ostatnio kupowałam gąbkę do filtra hamburskiego.
http://allegro.pl/wklad-filtracyjny-gab ... 02205.html
Sporo mi jej zostało. Czy mogłabym jej użyć do Unimaxa. Mam ppi 10 i 30 i 45

Pozdrawiam Joanna
W domu:
250L (skalary+neonki+rasbory)
60L (kiryski pstre + neonki)
40L (krewetki karłowate + kiryski pigmejki + Pinki)
20L (krewetki Red Cherry)
15L (Helenki)
W pracy:
120L ( brzanki purpurowe i mszyste, kiryski pstre, piskorki)
10L (krewetki karłowate + Pinki)
W domu:
250L (skalary+neonki+rasbory)
60L (kiryski pstre + neonki)
40L (krewetki karłowate + kiryski pigmejki + Pinki)
20L (krewetki Red Cherry)
15L (Helenki)
W pracy:
120L ( brzanki purpurowe i mszyste, kiryski pstre, piskorki)
10L (krewetki karłowate + Pinki)
- Big daddy
- Administrator
Ciekawe to co piszesz ...
Tak na zdrowy rozsądek to gąbka nie powinna się zużyć inaczej jak tylko "sparcieć" czy zacząć się rozlatywać.
Tu wygląda to tak jakby filtr ściągał dużo syfu który zatyka gąbkę na powierzchni i moc pompy powoduje jej spłaszczenie. Być może spowodowane jest to tym, że zanieczyszczenia nie są wciągane w gąbkę i nie rozkładają się równomiernie w je strukturze ale wszystko zostaje na wierzchu i zatyka gąbkę od góry.
Może ktoś ma większe doświadczenie z tym i się wypowie.
Co do gąbki innej niż oryginalna to nie widzę powodu aby jejnie zatosować o ile przepływ nie różni się znacząco od oryginalnych.
Tak na zdrowy rozsądek to gąbka nie powinna się zużyć inaczej jak tylko "sparcieć" czy zacząć się rozlatywać.
Tu wygląda to tak jakby filtr ściągał dużo syfu który zatyka gąbkę na powierzchni i moc pompy powoduje jej spłaszczenie. Być może spowodowane jest to tym, że zanieczyszczenia nie są wciągane w gąbkę i nie rozkładają się równomiernie w je strukturze ale wszystko zostaje na wierzchu i zatyka gąbkę od góry.
Może ktoś ma większe doświadczenie z tym i się wypowie.
Co do gąbki innej niż oryginalna to nie widzę powodu aby jejnie zatosować o ile przepływ nie różni się znacząco od oryginalnych.
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
A ja mam inne pytanie
Co myślicie na temat tego unimaxa 250 jako mechanik załadowany gąbkami i watą jako mechanik do 450l ??
Mam możliwość kupić używany taki filtr za 72 zł z przesyłką, jedyne czego nie ma to węży, ale z tym to nie problem
Wiem, że przepływ 650l/h jest dość mały do takiego baniaka, ale wewnętrzny jak wyłapie wszystko to potem podczas wyciągania wszystko spada i tak do wody
Natomiast ten wyciągnie mi poza akwarium wszystkie syfy
Tylko wiem,że jego powierzchnia filtracyjna jest na tyle mała, że często będę go musiał czyścić
Co myślicie na temat tego unimaxa 250 jako mechanik załadowany gąbkami i watą jako mechanik do 450l ??
Mam możliwość kupić używany taki filtr za 72 zł z przesyłką, jedyne czego nie ma to węży, ale z tym to nie problem

Wiem, że przepływ 650l/h jest dość mały do takiego baniaka, ale wewnętrzny jak wyłapie wszystko to potem podczas wyciągania wszystko spada i tak do wody

Natomiast ten wyciągnie mi poza akwarium wszystkie syfy

Tylko wiem,że jego powierzchnia filtracyjna jest na tyle mała, że często będę go musiał czyścić

Jeśli chodzi o zostawanie syfu podczas wyciągania filtra wewnętrznego to jest na to sposób. Wystarczy wyłączyć filtr, następnie na gąbkę założyć woreczek foliowy i tak go wyciągnąć.
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata
Dawid 723532719
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata
Dawid 723532719
- Big daddy
- Administrator
Adam unimax 250 ma 100l przepływu, może mowisz o 150 ale za taka cenę to i tak tylko brać, no chyba że oprócz węży coś mu jeszcze dolega.
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
Big daddy unimax 250 z tego co patrzę w necie to jednak 650l/h
Czekam na próbę ciśnieniową i będę wiedział czy jest ok
Obawiam się tylko małej powierzchni filtracyjnej, żebym za często nie musiał go czyścić
Czekam na próbę ciśnieniową i będę wiedział czy jest ok

Obawiam się tylko małej powierzchni filtracyjnej, żebym za często nie musiał go czyścić

Daj na wlocie prefiltr i będzie ok, nie będzie trzeba często czyścić.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
alkorta mam JBL1501 i na wlocie mam gąbkę jako prefiltr i właśnie wszystkie drobinki zostają mi w akwa a chciałbym się tego pozbyć z wody czyli chciałbym aby mi wyciągało te g..... z wodyalkorta pisze:Daj na wlocie prefiltr i będzie ok, nie będzie trzeba często czyścić.

- Daro
- Użytkownik
Więc musisz dać filtr który będzie miał przepływ nie mniejszy niż 1000 l/h , bo aby skutecznie zebrał drobny syf musisz go nafaszerować drobną gąbką i włókniną filtracyjną , a wtedy przepływ to nie będzie laboratoryjne 650 tylko 200-250 ... a co dopiero jak już trochę dłużej pochodzi.
Poszukaj jakiejś używki o większej wydajności lub zaryzykuj i ostatecznie daj jakiegoś tańszego zamiennika z kraju "miski ryżu" ...
Poszukaj jakiejś używki o większej wydajności lub zaryzykuj i ostatecznie daj jakiegoś tańszego zamiennika z kraju "miski ryżu" ...
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
To spróbuj zamontować pod akwarium filtr narurowy, może to pomoże, pamiętaj że częste otwieranie kubełka może być przyczyną uszkodzenia zatrzasków.adamon pisze:alkorta mam JBL1501 i na wlocie mam gąbkę jako prefiltr i właśnie wszystkie drobinki zostają mi w akwa a chciałbym się tego pozbyć z wody czyli chciałbym aby mi wyciągało te g..... z wodyalkorta pisze:Daj na wlocie prefiltr i będzie ok, nie będzie trzeba często czyścić.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Big daddy
- Administrator
Faktycznie coś poknociłem, sorki :oops:
Moja 250 nie była czyszczona 10 miesięcy na oryginalnych gąbkach i nie był filtr zbytnio zasyfiony, ale ja nie mam palet tylko małe rybki i krewetki także to o niczym nie świadczy.
A moze pomyśl nad filtrem panelowym można go ustawić za akwarium wypełnic gąbką i robiłby za mechanika?
Moja 250 nie była czyszczona 10 miesięcy na oryginalnych gąbkach i nie był filtr zbytnio zasyfiony, ale ja nie mam palet tylko małe rybki i krewetki także to o niczym nie świadczy.
A moze pomyśl nad filtrem panelowym można go ustawić za akwarium wypełnic gąbką i robiłby za mechanika?