[200L] Moje 200

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Re: Moje 200L

Post autor: andrety »

KODI pisze:To jeszcze jedna sugestia ;) Kamyczki po prawej troszkę (jak by to napisać) ... zgruzuj,aby nie wyglądały równo poukładane np. przez "ludzką rękę" :roll: ... :D
Jutro się zrobi :)
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

A mnie się ta "ludzka ręka" podoba :)
przynajmniej ten korzeń lekko uniesiony jak mostek, a co?
Ewentualnie coś przed kamienie co zasłoni trochę ich regularność ułożenia ;)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Ja bym je poprostu rozrzucił ,to tylko moja opinia :roll:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Red pisze:A mnie się ta "ludzka ręka" podoba :)
przynajmniej ten korzeń lekko uniesiony jak mostek, a co?
Ewentualnie coś przed kamienie co zasłoni trochę ich regularność ułożenia ;)
No właśnie tylko co tam mądrego posadzić?
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Ja proponuje hydrocortyle sp. japan, ladnie sie wspina na takie wsniesienia, jak dobrze pamietsm marsz Moutain path rownmiez podobnie ja zasadzil, w weekend bede wystawial kolejna porcje roslin na zbiorniki forumowe, anubias, acicularis, hetenanthera phoenix moss, cos z pietruszki tez bedzie takze zapraszam.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Spójrz na to tak - jedynym ograniczeniem jest ludzka wyobraźnia.
I już masz odpowiedź - możesz zrobić wiele.

Ja mogę podrzucić kilka pomysłów ale nie musisz się ich trzymać.
Przede wszystkim "ludzką ręką" bym się nie przejmował bo to nie malawi więc można założyć, że główna rola kamieni to nie funkcja ozdobna a konstrukcyjna.
Masz dzięki temu efekt jakby drzewa porośniętego mchem przewalnego nad małym jarem lub rowem ze ścieżką (lub jeśli śladem japońskich mistrzów przyjąć, że odmienny kolor podłoża czyli piasek symbolizuje tutaj wodę, to nad strumieniem) - przy takim założeniu "ludzka ręka" siedzi cicho w kieszeni a jest sama "naturka" ;-)

Jak widzisz - wszystko to kwestia wyobraźni a potem to tylko zrobić.

Czyli jeśli obsadzisz te kamienie to zyskasz na naturalnym wyglądzie (dlatego sugerowałem microsorium na górze - jak się rozrośnie to zobaczysz co mam na myśli a opadające na dół kłącza dodadzą "natury" - niczym korzenie na skarpie nad strumieniem :-)

Kamienie jak pisałem wcześniej możesz obsadzić czymś co tam zostanie i będzie mało ekspannsywne (np. phoenix moss - już wiesz, że Big Daddy będzie go miał więc masz potencjalne źródło albo milimeter moss, a z trudniejszych ale bardziej trzymających się kamienia co pozwoli zachować ich kształt i wrażenie stopnie - mini pelię albo wave moss - tych pozostałych musisz jednak gdzieś poszukać i tanie nie są).
Wtedy dla mnie idealnym akcentem do tego byłoby posadzić staurogyne repens w podłoże przy kamieniach - ich jasna zieleń będzie niezłym kontrastem do ciemniejszych mchów.
Może też być elatine triandra ale może być trochę trudniejsza. Może też być pogostemon hellferi.
Wszystkie możesz posadzić jako trawnik na całej powierzchni, a możesz tylko jako roślinę przejściową naokoło kamienia ale wtedy przed nimi musisz coś dosadzić - np. małego heńka, eleocharis parvula, glossostigmę. Albo -chcąc trzymać się kontrastów (choć takie coś może mieć tyle samo zwolenników co przeciwników) możesz posadzić marsilea hirsuta - jest ciemniejsza więc będzie się odznaczała od pasa z poprzednich roślin, jest mniej wymagająca i radzi sobie dobrze nawet w cieniu (ja nawet pod drzewkami ją miałem).
Inaczej - możesz zrobić cały trawnik z phoenixa na lignitach (choć to też ma drobne wady ale i zalety) lub jeszcze lepiej jakbyś miał fissidensa mini (ale trzymajmy się bardziej popularnych gatunków by Ci kieszeni nie przedziurawiło).

A druga koncepcja co do kamieni to posadzić na nich jakiś mech ekspansywny, płożący z założeniem, że spłynie sobie z kamieni na bazalt i rospełznie się tworząc jednolitą jednokolorową plamę (niczym ta fioletowe coś w jednej z ras w StarCrafcie - tak mi się skojarzyło).
Do tego celu możesz wykorzystać różne mchy z różnym skutkiem.
Ja bym polecał moich ostatnio ulubieńców czyli drepanocladus sp w odmianie pełzającej (płaczącej) lub china moss. Ale jest pewnie sporo innych opcji.

Z bardziej odjechanych opcji (tylko mało realnych) to możesz sobie np. całą tą powierzchnię obsadzić "trawniczkiem" z microsorium small leaf lub np. bucephalandra sp. red - licz się jednak z większymi wydatkami ;-)
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Big daddy pisze: w weekend bede wystawial kolejna porcje roslin na zbiorniki forumowe, anubias, acicularis, hetenanthera phoenix moss, cos z pietruszki tez bedzie takze zapraszam.
Chętnie bym skorzystał tylko ja teraz nie mam możliwości osobistego odbioru roślin :(

dodano 22 lut 2013, 23:53 :

MarSz -dziekuję za wyczerpujące wskazówki, poczytam , przemyśle co i jak i napewno coś wybiorę z tego co doradziłes.

dodano 17 mar 2013, 21:25 :

Witam, dzis wpusciłem rybki, mam nadzieję że aqwa juz gotowe do zamieszkania.Jeszcze jest duuuużo do zrobienia ale juz nie jest plastikowo i jak by roslinki troszke podrosły:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Od razu widac że nie jest sztucznie teraz tylko zrobisz busz nad lewym brzegiem rzeczki i będzie super ;)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie :)

Obrazek
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Jaki ładny dyfuzorek ze strzykawy, zapraszam do działu DIY!
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Big daddy pisze:Jaki ładny dyfuzorek ze strzykawy, zapraszam do działu DIY!

Eeee tam, każdy wie jak zrobic dyfuzorek. mam orginalny ale bimbrownia nie podoła :) za małe ciśnienie
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

No i Twoje 200L staje się powoli tym zbiornikiem do którego zaglądam bardzo chętnie. A także nieciepliwie czekam na kolejne aktualizajce ;) .
Awatar użytkownika
Markosan
Użytkownik

Post autor: Markosan »

Jak to się mówi zobaczmy co teraz z tego urośnie :D
375 litrów Szmaragdowe Królestwo
Obrazek
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

Teraz prześledziłem i gratuluje zmiany:) Te żabienice póki jeszcze się da ja bym odstawił, lewą lekko w prawo koło korzenia, a prawą troche w prawo i wyżej;P Niezłe bydlaki z nich rosną:P O ile je nakarmisz :) Później jak urośnie to już nie takie proste :P
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Dziś zauważyłem takie coś w aqua :), wiem że nic z tego nie będzie ale jakoś cieszy człowieka.

Obrazek
Pozdrawiam
Arek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”