112l Alexa

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Alex89

Re: 112l Alexa

Post autor: Alex89 »

bynio67 miałem je przenieść na drugi dzień je do innego akwarium ale stwierdziłem że nie będę męczył rybek i poczekam jak jeszcze raz będą mieli tarło i wtedy coś poradzę na to żeby małe nie były zjedzone , ikrę mogły zjeść kirysy , krewetki , kosiarki gdy patrzałem wieczorem jak wstałem to samica się opiekowała ikrą . Wczoraj wieczorem zauważyłem że samiczka Ramireza straciła po jednej stronie taką kropkę i nie wiem co jest nie tak czy to po tarle czy coś jest jej , szczerzę powiem że sam nie wiem co jest jej czytałem że tak się u nich zdarza że tracą kolory , jednym słowem samiczka straciła taką plamkę . I się teraz zastanawiam co może być przyczyną . :-? :-? :-?

dodano 13 lipca 2013, 23:24 - sob :

Dzisiaj zostało trochę pozmieniane a mianowicie . :-?

Filtr :
Filtr wewnętrzny
z deszczownicą
HL -BT 700 HAILEA

PARAMETRY TECHNICZNE
Moc 10W
Wydajność - 690L/H

Aktywny węgiel CARBO

Podłoże :
Została dodana ziemia a na ziemię dałem kamyczki drobne .

Oświetlenie :
Została dzisiaj zamontowana świetlówka t8 o mocy 18W czyli teraz mam 3x18W i 3x18W=54W i obliczam 54:112=0,48W/l w miarę teraz jest ale będzie jeszcze dokładana jedna świetlówka za tydzień albo za 2 tygodnie :) . Ale teraz świetlówka jak będzie dokładana to t5 nie t8 i muszę sprawdzić jeszcze czy mogę podłączyć t5 do tych stateczników co mam bo jeśli będę mógł to wymontuje t8 i zamontuje t5 około sztuk 4 :) wtedy kasy zaoszczędzę :) bo nie będę musiał kupować stateczników .

Zmieniła się też obsada a mianowicie .
Ramirezki sztuk 2 Parka miała już ikrę
Neonki Inessa sztuk 15
Kosiarki sztuk 2
Kiryski Panda sztuk 4
Zbrojniki sztuk 2

Co do obsady to może się jeszcze zmienić ale to wszystko się okażę za tydzień albo 2 tygodnie :).
Pewnie myślicie czemu nie mam resztę baniaków a już wam mówię czemu nie mam gdyż pierw wezmę się za jedno akwarium , jeśli dam radę z jednym i będzie wszystko ok to zacznę brać się za drugie albo większe akwarium , najpierw chcę doprowadzić jedno akwarium do ładu i składu .

dodano 15 lipca 2013, 22:56 - pn :

Witam u mnie trochę się zmieniło w akwarium a mianowicie tak jak pisałem filtr został wymieniony , została dodana ziemia ogrodowa i na to drobny żwirek :)
Ale nie wiem co jest grane gdyż na samym dole u roślinek robią się żółte roślinki i małe dziurki ;/

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tutaj widać jak roślinki robią się żółte :( i dziurawe .
Obrazek

dodano 30 lipca 2013, 20:46 - wt :

Minęło już trochę w baniaku się trochę pozmieniało a mianowicie zmieniłem świetlówki 2x18W . Co do roślinek to trochę zarosło nie trochę tylko bardzo i mam problem z jedną roślinką nie wiem jak ją przyciąć teraz :-? :-? :-? :-? :-? :-? :( .

Zostały też dodane 5 Gupików i przybyło trochę malutkich ślimaków Pink Zatoczek Różowy sporo ich jest :) były 4sztuki a teraz jest około 20sztuk .

Fotki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

dodano 01 sierpnia 2013, 20:57 - czw :

I jak teraz wam się baniak podoba . W końcu doszedłem do setna i roślinki rosną jak na drożdżach ryby mają się świetnie wczoraj Mieczyk okocił się i są małe kilka sztuk może więcej bo jest trochę zarośnięte i za bardzo nie widać .
Awatar użytkownika
Daiw
Użytkownik

Post autor: Daiw »

Lekki chaos roślinny ale jest OK. Na twoim miejscu dodałbym jakieś niższe rośliny bo teraz masz same łodygowce.
Tylko ten mech mi się niezbyt podoba. Wygląda jakby był brudny lub w glonach.
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata

Dawid 723532719
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Gratuluję dojścia do setna.
Chyba warto było trochę poczytać, nie?
Nawet już rogatka Ci się nie marnuje.

A co do mchu to rzeczywiście wątpliwa z niego ozdoba w tej postaci.
Pomyślałbym na Twoim miejscu nad czymś innym - może np. kryptokoryna wendti brown - trochę przełamie zieleń, ma nie za duże wymagania, może uda Ci się znaleźć niską odmianę (a jak nie to zawsze możesz od czasu do czasu wycinać stare rośliny a zostawiać młode, których ta akurat dużo produkuje).
Można z niej niezłą brązową niską strefę uzyskać - na pewno lepszą niż ten mech.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Widzę ze wreszcie jesteś zadowolony i dobrze. Co do roślin to poeksperymentuj, 0,5 w/l to znowu nie tak mało. Zgadzam się z kolegami ze pierwszy plan wymaga korekty.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Alex89

Post autor: Alex89 »

Dziwna sprawa napisałem tu już posta ale znikną :-? :-? :-? Ale do rzeczy Co do tego chaosu to te roślinki co są już na bokach to były już wycinki i na nowo rosną w górę jak szalone nie długo będzie inaczej poczekam jak będę miał więcej roślinek wtedy posadzę na tył sporo roślin , co do tego mchu to z początku wyglądało ładnie ale ramirezki porozwalały to :) i prawie co dzień układam to na nowo bo w nocy nie wiem co robią zamiast spać to się gonią po baniaku .

MarSz nie dawno znalazłem chwilowy czas na czytanie o roślinkach i o baniakach , co potrzebują i nie tylko , no ale sam widzisz co się dzieje .

Big daddy na pewno będę eksperymentował ale poczekam trochę jak dokupię jeszcze jedną świetlówkę tak żebym miał 0,6W/l i wtedy będę z roślinkami eksperymentował , teraz czekam jak to wszystko jeszcze bardziej podrośnie .

U mnie dla tego roślinki nie rosły gdyż :
1. Miałem za mało światła
2. Świetlówki były za stare i dawały za mało światła dla roślin
3. Mało nawozów czyli mało było Mikro i makroelementów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”