[63L] "Nawilżacz"

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: [63L] "Nawilżacz"

Post autor: Red »

jabluszko520 pisze:a zmieści ci się filtr za tą wysoką skałę? tak żeby go schować? (mój nie wszedł :( )
Generalnie filtru nie chciałem jakoś szczególnie maskować. Po przemyśleniach nie dałem kamieni w odwrotnej konfiguracji czyli wyższe bliżej filtra tylko właśnie w ten sposób. Wylot filtra umiejscowiony jest w ten sposób, że woda opływa z tyłu wysoki kamień i wraca "przodem" zbiornika, co widać nawet na zdjęciu po liściach kryptokoryny w prawym rogu.

Poza tym będę się starał nie używać w odniesieniu do zbiornika nazwy "tanganika" ponieważ pewnie dostałbym po uszach za
kryptokorynę (Azja) i Echinodorusa (wersja hodowlana Rataja) a tak jest i echinodorus z tyłu za dużym kamieniem.

Mam nadzieję, że tradycyjnie zimą będzie więcej czasu i kiedy doprowadzę "stu czterdziestkę" do wymyślonej aranżacji to przerzucę anubiasy do "nawilżacza" i będzie układ ryby i rośliny z szeroko pojętej Afryki.

Resztę czas pokaże.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Wczoraj w zbiorniku zagościli nowi mieszkańcy :)
Telmatochromis vittatus shell (5szt) i Altolamprologus shell (4szt)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: [63L] "Nawilżacz"

Post autor: Big daddy »

Nie uwierzę dopóki nie zobaczę :)

Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: Odp: [63L]

Big daddy pisze: Nie uwierzę dopóki nie zobaczę :)
To zapraszam bo fotkę będzie ciężko na razie zrobić.

Altolamprologusy są widoczne ale głównie leżą na dnie, nawet miałem obawy czy jeszcze żyją ale po zapodaniu wodzienia dały znak, że żyją ;)
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

Red pisze:
Big daddy pisze: Nie uwierzę dopóki nie zobaczę :)
To zapraszam bo fotkę będzie ciężko na razie zrobić.

Altolamprologusy są widoczne ale głównie leżą na dnie, nawet miałem obawy czy jeszcze żyją ale po zapodaniu wodzienia dały znak, że żyją ;)
Też tak czasem mam, że tylko zapach dobrego jedzenia jest mnie wstanie ruszyć - ot bywają takie dni ;))
Niemniej jednak, czekam na foty Robercie - pochwal się co tam u Ciebie śmiga.
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Red pisze: Altolamprologusy są widoczne ale głównie leżą na dnie, nawet miałem obawy czy jeszcze żyją ale po zapodaniu wodzienia dały znak, że żyją ;)
U mnie jest podobnie. Tylko podczas karmienia mam możliwość sprawdzić czy ilość się zgadza.
Im jest ich więcej tym są bardziej widoczne. Jeżeli byłbyś zainteresowany będzie jeszcze szansa dokupić chociaż jedną sztukę.
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Big daddy pisze:Nie uwierzę dopóki nie zobaczę :)

Prezentacja części mieszkańców
dwa.jpg
Czasami zalegają na dnie
na dnie.jpg
A czasami odpoczywają na "skale"
na skale.jpg
A jak się znudzi zaleganie pora na chwilę w muszli aby zasłużyć na godną przynależność do rodziny muszlowców
w muszli.jpg

I jeszcze chwilę przed wpuszczeniem mieszkańców ale doszło "tło zewnętrzne" w postaci włożenia nadliczbowego frontu od szafki kuchennej ;)
akwa tło.jpg
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

No powiem Ci Robuś :D , tylko zamień jeszcze filtr na kaskadę ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Teraz wierzę choć myślałem że "blefowaleś" :grin:
Wszytko fajnie wyszło i cieszę się z tego bo wiem jak długo Ci ten pomysł po głowie krążył...
Bardzo fajny baniaczek, nie zapominaj aktualizować!

Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Mnie też się bardzo podoba. Chciałbym mieć piaseczek, piękne muszelki i tło takie jak w Twoim nzwilżaczu. No ale mam takie jakie mam i tak na razie musi zostać. Ale zaproponuję Kosiorowi aby spróbował zrobić podobną aranżację gdy uruchomi większy baniak.
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Post autor: Carew »

Prezentuje się bardzo dobrze :) Dla mnie i tak zdjęcia nigdy nie zastąpią widoku na żywo.. Przede wszystkim zachowania ryb z tego biotopu.

Robert jak będziesz miał chwilę "skrobnij" coś o obserwacji Twoich Podopiecznych :) No i oczywiście o nowych mieszkańcach, czy wniosły ożywienie w baniaku ?
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

Post autor: jabluszko520 »

bardzo ładnie, gratki :D
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

Robercie, bardzo fajny kawałek wody Ci wyszedł a tło zaimprowizowane eleganckie - przykład na pomysłowość :)
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

jaszczur pisze:Robercie, bardzo fajny kawałek wody Ci wyszedł a tło zaimprowizowane eleganckie - przykład na pomysłowość :)
Tak to lubimy czyli tzw wkład własny spontaniczny :-)

Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Carew pisze: ... Dla mnie i tak zdjęcia nigdy nie zastąpią widoku na żywo.. Przede wszystkim zachowania ryb z tego biotopu.

Robert jak będziesz miał chwilę "skrobnij" coś o obserwacji Twoich Podopiecznych :) No i oczywiście o nowych mieszkańcach, czy wniosły ożywienie w baniaku ?
Nowi mieszkańcy czyli naskalniki wężogłowe (Julidochromis transcriptus) doszły teoretycznie 4 szt ale póki co widać tylko dwa największe, dwóch maluchów nie widziałem praktycznie od wpuszczenia czyli na dzień dzisiejszy zostały uznane za zaginione na polu walki. Telmatochromisy natomiast można powiedzieć, że "rządzą" a w zasadzie jeden z dwoma "pomocnikami" czyli pływają w trójkę ale nie zapuszczają się z reguły wyżej niż do połowy wysokości baniaka ale praktycznie po całej szerokości (dla przypomnienia 60 cm) czwarty z reguły nie opuszcza muszli natomiast piąty najczęściej "zalega" na dnie między bokiem akwarium a najwyższym kamieniem (patrz zdjęcie nr 2)
Altolamprologusy natomiast trzymają się lekko z tyłu przy dnie razem z naskalnikiem, który czasami odgania największego z nich zachowując "strefę bezpieczeństwa" na około 3,4 cm.
Jeżeli chodzi o karmienie to zdecydowanie telmatochromisy są bardziej zdecydowane przy pobieraniu pokarmu, jeżeli nawet któryś alto "wystartuje" wcześniej to widząc obok telmatochromisa natychmiast odpuszcza. Podaję na przemian mrożonki i płatki Tropical Tanganyika. Z mrożonek wodzień w przypadku moich osobników cieszy się największym wzięciem. Płatki o ile pływają w toni budzą zainteresowanie, po opadnięciu na dno budzą jedynie zainteresowanie różowych zatoczków.

Najlepszą porą ( i chyba jedyną ) jest czas około 21, 22 przy zgaszonym świetle w pokoju a oświetlonym zbiornikiem.
W porze oświetlenia dziennego telmatochromisy błyskawicznie na widok ruchu w pokoju chowają się do muszli natomiast Altolamprologusy pozostają "niewzruszone" nie mniej jednak bacznie obserwujące gotowe do błyskawicznego przemieszczenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”