Nie przejmuj się Kamil, moich baniaków też ostatnio mało kto komentuje, bo zmian nie wiele ,tyle że rybki bardziej kolorowe.
Co do akwarium, jedno mi się nie podoba, mianowicie tło
Sorry za szczerość
POZDRO
KODI aquajura.pl 507L + 200L - Aqua Salsus II 20L- KODI-zumi
No i BzZzYkU poruszyles całe grono Co do baniaka każdy ma inna wizję i nie raz było pisane że ma się on podobać właścicielowi. Mnie osobiście ta prawa strona co Zbyszkowi się podoba nie przypadła do gustu.
Wypowiedzi ostatnio w każdym wątku z galerii sa ograniczone. Osobiście gratuluje nabycia Ocellatusow bo wiem że te ryby nie dadzą się nudzić Co do doboru płci to myślę, że niebawem każdy z nas będzie miał nie do pary i jak to u nas jest modne rybcie będą krążyły między nami
hehe KODI mi tło też nie leży chce zmienić na czarna folie tylko nie wiem skąd wziąć taką fajną
Carew ciężko jest budować aranż z płaskiego łupka mi też gdzieś do końca nie leży chodzę co trochę i dokładam tu jeden kamień tam zabieram i tak w koło od podmiany ostatniej.
A niechce zmieniac całkowicie kamieni bo Julidochromisy mają już gniazdo i brichadrdi też i mi szkoda
Tanganika 160l: -N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Jeżeli chodzi o aranżację to odnoszę wrażenie, ze jednak większość zbiornik układanych jest w ten sposób, że lewa strona jest wyższa lub bardziej zagruzowana. Natomiast u Ciebie prawa strona dominuje.
P.S. AKurat dzisiaj odkryłem, że jak odpowiednio ułożę rękę to mogę pisać dwoma nie obciążając barku;)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
BzZzYkU pisze:Carew ciężko jest budować aranż z płaskiego łupka mi też gdzieś do końca nie leży chodzę co trochę i dokładam tu jeden kamień tam zabieram i tak w koło od podmiany ostatniej.
A niechce zmieniac całkowicie kamieni bo Julidochromisy mają już gniazdo i brichadrdi też i mi szkoda
Wierzę Ci że nie jest to proste zadanie. Najważniejsze jest samopoczucie mieszkańców. Jeśli oni się dobrze w nim czują + rozmnażają sie to nie ma co zmieniać Z samego ułożenia kamieni satysfakcji nie czerpiemy tylko z ryb.
dokładnie Carew właśnie Julidochromisom się coś tam z ikry wykluło (5 szt jajeczek) pewnie larwy przeniesione wgłab gniazda teraz czekać tydzień na pojawienie się narybku. Miałem ta przyjemność obserwować jak samczyk opiekuje się i czyści ziarenkami ikry mieszkańcom chyba pasuje . szkoda tylko że pod gruzowiskiem prawie same doły są a piasek wysypywany na muszlowce.
Red jakoś tak mi zdecydowanie bardziej na rękę gruzować prawą stronę od zawsze myślałem żeby lewą stronę zagruzować ale nie umiem czyny wprowadzić po za tym jest inna kwestia tez bardzo ważna, zauważyłem że odkąd mam ten baniak to Brichardi i Transcriptusy trzymają się po przeciwnej stronie niż kaskada czyli nie lubią silnego ruchu wody wiec troszkę się też tym sugeruje
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
BzZzYkU pisze:Miałem ta przyjemność obserwować jak samczyk opiekuje się i czyści ziarenkami ikry mieszkańcom chyba pasuje . szkoda tylko że pod gruzowiskiem prawie same doły są a piasek wysypywany na muszlowce
BzZzYkU zazdroszczę widoku
Musisz mieć ciekawe obserwacje jak naskalniki zasypują muszlowce, a pewnie muszlowce ten piach przenoszą w inne miejsce
BzZzYkU pisze:szkoda tylko, że tak małe jest zainteresowanie tym wątkiem ostatnio zastanawiam się czy wg jest sens fatygować przyjaciółkę by mi zdjęcia porobiła i w ogóle czy jest sens je wrzucać
Nie przejmuj się. Temat moich akwarii też jest mało komentowany. Ale na pewno jest czytany. Tak jak ja czytam inne galerie, ale się w nich nie wypowiadam, bo po prostu się nie znam.
koleżankę zawsze moze być sens fatygować Nie przejmuj się Kamil, u Bynia też on sam ze sobą rozmawia O radę się pyta i takie tam
też mam te same muszelki co Ty Ku mojemu zaskoczeniu okazały się całkiem ładne, tylko ich zachowanie mnie irytuje
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2014, 12:58 przez florida_blue, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja tak pół na pół - staram się jednak nie wypowiadać w kwestiach, z którymi nie mam jakiegoś kontaktu - jak Tanganika lub Malawi (choć czasem i też piszę) ale zawsze czytam - więc jeśli założyć, że jest więcej takich osób to chyba warto...
Zawsze warto, choćby z kronikarskiego obowiązku, po kilku latach napewno z nostalgia zajrzysz do początków tematu. A i zapewniam Cie że temat jest czytany, na komentarze trzeba mieć wiedzę, za to do podpatrywanie i nauki w sam raz
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia... 507676023 Przemek
Big daddy pisze:po kilku latach napewno z nostalgia zajrzysz do początków tematu. A i zapewniam Cie że temat jest czytany, na komentarze trzeba mieć wiedzę, za to do podpatrywanie i nauki w sam raz
Dokładnie - a z tą nostalgią to fakt. Ja czasem obejrzę sobie zdjęcia starych zbiorników - już nie istniejących, czy to u siebie same fotki, czy też na forum - zawsze można sobie coś przypomnieć, jakieś wnioski wyciągnąć, coś poprawić itd.
Carew to Brichardi zasypują (mój błąd albo źle przeczytałeś-nie ważne ) oj jest na co popatrzeć choć muszlaki też dają dużo obserwacji po jakimś czasie jak ocellatusy już się dobiorą i uspokoi się wszystko to będę myślał nad redukcją i nad Altolamprologus sp. „compressiceps Shell” bo widzę po baniaku że jestem wstanie jeszcze parkę jakąś muszlaków dać ale tylko stacjonarnych tkj. Brevisy albo Alto.
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
BzZzYkU pisze:Carew to Brichardi zasypują (mój błąd albo źle przeczytałeś-nie ważne ) oj jest na co popatrzeć choć muszlaki też dają dużo obserwacji po jakimś czasie jak ocellatusy już się dobiorą i uspokoi się wszystko to będę myślał nad redukcją i nad Altolamprologus sp. „compressiceps Shell” bo widzę po baniaku że jestem wstanie jeszcze parkę jakąś muszlaków dać ale tylko stacjonarnych tkj. Brevisy albo Alto.
Wg mnie Alto Shell to ryby bez problemowe i odnajdą się w każdym towarzystwie, także jak najbardziej jestem za. Na giełdzie Akwa ktoś chciał wydać za darmo właśnie ten gatunek.