[160L] Tanganika

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Re: [160L] Tanganika

Post autor: KODI »

Nie przejmuj się Kamil, moich baniaków też ostatnio mało kto komentuje, bo zmian nie wiele ,tyle że rybki bardziej kolorowe.
Co do akwarium, jedno mi się nie podoba, mianowicie tło :idea:
Sorry za szczerość :ymblushing:
POZDRO
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Post autor: Carew »

No i BzZzYkU poruszyles całe grono :) Co do baniaka każdy ma inna wizję i nie raz było pisane że ma się on podobać właścicielowi. Mnie osobiście ta prawa strona co Zbyszkowi się podoba nie przypadła do gustu.

Wypowiedzi ostatnio w każdym wątku z galerii sa ograniczone. Osobiście gratuluje nabycia Ocellatusow bo wiem że te ryby nie dadzą się nudzić :) Co do doboru płci to myślę, że niebawem każdy z nas będzie miał nie do pary i jak to u nas jest modne rybcie będą krążyły między nami :)

Wysyłane z mojego GT-I8190 za pomocą Tapatalk 2
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

Zbyszko numer masz jak coś to dzwon ;)

Przepraszam RED nie chciałem Cię urazić ;)

hehe KODI mi tło też nie leży chce zmienić na czarna folie tylko nie wiem skąd wziąć taką fajną ;)

Carew ciężko jest budować aranż z płaskiego łupka mi też gdzieś do końca nie leży chodzę co trochę i dokładam tu jeden kamień tam zabieram i tak w koło od podmiany ostatniej.
A niechce zmieniac całkowicie kamieni bo Julidochromisy mają już gniazdo i brichadrdi też i mi szkoda
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Jeżeli chodzi o aranżację to odnoszę wrażenie, ze jednak większość zbiornik układanych jest w ten sposób, że lewa strona jest wyższa lub bardziej zagruzowana. Natomiast u Ciebie prawa strona dominuje.

P.S. AKurat dzisiaj odkryłem, że jak odpowiednio ułożę rękę to mogę pisać dwoma nie obciążając barku;)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

BzZzYkU pisze:Carew ciężko jest budować aranż z płaskiego łupka mi też gdzieś do końca nie leży chodzę co trochę i dokładam tu jeden kamień tam zabieram i tak w koło od podmiany ostatniej.
A niechce zmieniac całkowicie kamieni bo Julidochromisy mają już gniazdo i brichadrdi też i mi szkoda
Wierzę Ci że nie jest to proste zadanie. Najważniejsze jest samopoczucie mieszkańców. Jeśli oni się dobrze w nim czują + rozmnażają sie to nie ma co zmieniać :) Z samego ułożenia kamieni satysfakcji nie czerpiemy tylko z ryb.

Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

dokładnie Carew właśnie Julidochromisom się coś tam z ikry wykluło (5 szt jajeczek) pewnie larwy przeniesione wgłab gniazda teraz czekać tydzień na pojawienie się narybku. Miałem ta przyjemność obserwować jak samczyk opiekuje się i czyści ziarenkami ikry mieszkańcom chyba pasuje :D. szkoda tylko że pod gruzowiskiem prawie same doły są a piasek wysypywany na muszlowce.

Red jakoś tak mi zdecydowanie bardziej na rękę gruzować prawą stronę od zawsze myślałem żeby lewą stronę zagruzować ale nie umiem czyny wprowadzić ;) po za tym jest inna kwestia tez bardzo ważna, zauważyłem że odkąd mam ten baniak to Brichardi i Transcriptusy trzymają się po przeciwnej stronie niż kaskada czyli nie lubią silnego ruchu wody wiec troszkę się też tym sugeruje ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

BzZzYkU pisze:Miałem ta przyjemność obserwować jak samczyk opiekuje się i czyści ziarenkami ikry mieszkańcom chyba pasuje :D. szkoda tylko że pod gruzowiskiem prawie same doły są a piasek wysypywany na muszlowce
BzZzYkU zazdroszczę widoku ;)

Musisz mieć ciekawe obserwacje jak naskalniki zasypują muszlowce, a pewnie muszlowce ten piach przenoszą w inne miejsce :-D
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

bynio67 pisze:
BzZzYkU pisze:szkoda tylko, że tak małe jest zainteresowanie tym wątkiem ostatnio :( zastanawiam się czy wg jest sens fatygować przyjaciółkę by mi zdjęcia porobiła i w ogóle czy jest sens je wrzucać
Nie przejmuj się. Temat moich akwarii też jest mało komentowany. Ale na pewno jest czytany. Tak jak ja czytam inne galerie, ale się w nich nie wypowiadam, bo po prostu się nie znam. ;))

koleżankę zawsze moze być sens fatygować :) Nie przejmuj się Kamil, u Bynia też on sam ze sobą rozmawia :) O radę się pyta i takie tam :D

też mam te same muszelki co Ty :) Ku mojemu zaskoczeniu okazały się całkiem ładne, tylko ich zachowanie mnie irytuje :roll:
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2014, 12:58 przez florida_blue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Tak - są osoby piszące i są "czytacze" :-)

Ja tak pół na pół - staram się jednak nie wypowiadać w kwestiach, z którymi nie mam jakiegoś kontaktu - jak Tanganika lub Malawi (choć czasem i też piszę) ale zawsze czytam - więc jeśli założyć, że jest więcej takich osób to chyba warto...
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: [160L] Tanganika

Post autor: Big daddy »

Zawsze warto, choćby z kronikarskiego obowiązku, po kilku latach napewno z nostalgia zajrzysz do początków tematu. A i zapewniam Cie że temat jest czytany, na komentarze trzeba mieć wiedzę, za to do podpatrywanie i nauki w sam raz :smile:

Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Re: Odp: [160L] Tanganika

Post autor: bynio67 »

Big daddy pisze:po kilku latach napewno z nostalgia zajrzysz do początków tematu. A i zapewniam Cie że temat jest czytany, na komentarze trzeba mieć wiedzę, za to do podpatrywanie i nauki w sam raz :smile:
Samo sedno... z! Przemku. :),
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Dokładnie - a z tą nostalgią to fakt. Ja czasem obejrzę sobie zdjęcia starych zbiorników - już nie istniejących, czy to u siebie same fotki, czy też na forum - zawsze można sobie coś przypomnieć, jakieś wnioski wyciągnąć, coś poprawić itd.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Carew to Brichardi zasypują (mój błąd albo źle przeczytałeś-nie ważne ;) ) oj jest na co popatrzeć choć muszlaki też dają dużo obserwacji po jakimś czasie jak ocellatusy już się dobiorą i uspokoi się wszystko to będę myślał nad redukcją i nad Altolamprologus sp. „compressiceps Shell” ;) bo widzę po baniaku że jestem wstanie jeszcze parkę jakąś muszlaków dać ale tylko stacjonarnych tkj. Brevisy albo Alto. ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

BzZzYkU pisze:Carew to Brichardi zasypują (mój błąd albo źle przeczytałeś-nie ważne ;) ) oj jest na co popatrzeć choć muszlaki też dają dużo obserwacji po jakimś czasie jak ocellatusy już się dobiorą i uspokoi się wszystko to będę myślał nad redukcją i nad Altolamprologus sp. „compressiceps Shell” ;) bo widzę po baniaku że jestem wstanie jeszcze parkę jakąś muszlaków dać ale tylko stacjonarnych tkj. Brevisy albo Alto. ;)
Wg mnie Alto Shell to ryby bez problemowe i odnajdą się w każdym towarzystwie, także jak najbardziej jestem za. Na giełdzie Akwa ktoś chciał wydać za darmo właśnie ten gatunek.

Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Carew pisze: Na giełdzie Akwa ktoś chciał wydać za darmo właśnie ten gatunek.
To ogłoszenie zniknęło z giełdy. Pewnie już ktoś szybki, przejął Alto. :((,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”