Bojownik 200l , możliwy jakiś agresor ?

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

Bojownik 200l , możliwy jakiś agresor ?

Post autor: Glonek »

Mam dziwne wrażenie że Antkowi ktoś podziabał płetwy ...
Pewna nie jestem ale takie mam wrażenie .
Bo nie wygląda jakby ktoś go oskubał czy coś ale jakby go coś próbowało podgryźć .
W kwestii choroby - martwica płetw to raczej na 100% nie jest .
W akwarium jest guramcio mozaika , razbory sztuk ok.30 , 5 bocji siatkowanych , oraz 2 samice bojownika , no nie licząc krewetek .
Starałam się dobrać ryby w miarę nieagresywne - gurami zajęty jest standardowo sobą , nie wykazuje wobec Antka większego zainteresowania - po wpuszczeniu go czułkami pomacał i odpuścił dalszą ciekawość .
No razbory to raczej też nie , na bank nie /:)
Pytanie ( jeśli to nie moje przewrażliwienie ) kto mógłby to zrobić ?
Możliwe że to bocje albo samice bojownika ?
"Postępuj tylko według takiej maksymy, dzięki której możesz zarazem chcieć, żeby stała się powszechnym prawem" I.Kant
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Re: Bojownik 200l , możliwy jakiś agresor ?

Post autor: alkorta »

Bardziej obstawiam guramcia, kiedyś jak je miałem to nawet palety potrafiły pogonić.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

A samice to na pewno samice ?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

Wydaje mi się że tak , ale głowy sobie obciąć nie dam . Z resztą z tego co obserwuje to Antek je zwykle gania a nie one jego .
Wrzucam zdjęcie jednej z samic , druga jest cichociemna i trudno ją złapać . Trzeciej nie widzę od wczoraj , jak do jutra nie wylezie to będą wielkie poszukiwania ;))
Przyznam że o bojownikach mam wiedzę w kwestii warunków życia i tak dalej . Reszta obsady raczej też ze sobą gra .
Red myślisz że to mogą być bocje ?
Załączniki
betta2.jpg
betta1.jpg
"Postępuj tylko według takiej maksymy, dzięki której możesz zarazem chcieć, żeby stała się powszechnym prawem" I.Kant
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Wątpię żeby to bocje były, ale ....
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

Ale ?
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Bocje raczej agresywne nie są w stosunku do innych ryb, przynajmniej ja się z tym nie spotkałem trzymając je kilka lat z różnymi rybami.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

No właśnie też z nimi nie mam problemów - interesują się sobą i szukają kryjówek , siedzą w kokosach itd.
Posiedzę sobie w nocy z latareczką najwyżej może coś zobaczę :D
Jak jutro będę miała wrażenie że jest gorzej to przeniosę Antka do jamniczka ( dł.80cmxszer.20cm-dlatego jamniczek) i będę myśleć dalej ...
Bo sama pojęcia nie mam kto to może tam być sprawcą :(
Awatar użytkownika
blackdeadangel
Użytkownik

Post autor: blackdeadangel »

Ja obstawiam na 99% bocje. To są bocje siatkowane a nie wspaniałe, a to jest duża różnica. Kiedyś posiadałem te bocje i mam z nimi bardzo nie miłe wspomnienia. Sytuacja zdarzyła się ponad miesiąc po zakupie tych ryb. Pewnego ranka zachodzę do baniaka nakarmić rybcie i patrzę, a tu platka nie ma oczu i ma płetwy poobgryzane. Patrzę na inne to samo. Wszystkie ryby pozostały bez oczu, oprócz bocji. Ból był jak cholera i musiałem uśmiercić moje podopieczne bo naprawdę, aż szkoda było patrzeć jak się męczą. Od tamtej pory omijam te ryby szerokim łukiem...
Moje akwarium, moją wizytówką
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

O to się lekko zestresowałam .
Nie spodziewałam się że to agresory , opinia o nich generalnie jest dobra .
Po to stworzyłam im stado żeby ewentualna agresja rozłożyła się w grupie i żeby raczej zajęły się sobą . No i do tej pory wszystkie ryby były szczęśliwe . Dodam że on nie jest jakiś mocno pogryziony czy coś ale ma jakbyy lekkie ubytki na płetwach stąd moje wątpliwości się biorą ...
Awatar użytkownika
blackdeadangel
Użytkownik

Post autor: blackdeadangel »

Każda ryba na swój sposób jest wredna i nie ma co się oszukiwać. Poobserwuj sobie na spokojnie baniaczek a może dopatrzysz się i znajdziesz "Putina co powoli podgryza Ukrainę" :-P
Moje akwarium, moją wizytówką
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

Wiesz ja mam ten plus że mam kawalerkę więc akwarium oglądam non stop , regularnie też sprawdzam czy coś się nie dzieje , szukam oznak chorobowych ( bo jestem czarnowidzem :D ) , staram się zapobiegać możliwym problemom - ogólnie dbam o swoje ryby , przynajmniej się staram ;)
Bardziej się stresowałam że się z guramciem nie dogada ale ten jest bardzo spokojny a i Antek go nie zaczepia nigdy :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

A to jest młody samczyk? Bo może to już naturalna kolej rzeczy?

Co prawda mało to prawdopodobne ale tak strzelam - zawsze to jakaś dodatkowa opcja do rozważenia.
Awatar użytkownika
Glonek
Użytkownik

No właśnie kolejna osoba o samczyku wspomina . Nie mam teraz co debatować , w nocy odpalałam jamnika - tam planuję Antka przenieść .
Piasek wypłukany w gorącej wodzie , woda zalana z dużego akwarium , temp.ok 28-29 stopni zostawię , mały filterek itd .
Czy mogę tam Antka przerzucić czy lepiej poczekać aż z pracy wrócę żeby się ustabilizowało trochę ?
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Niech się lekko ustabilizuje, jak masz AZOO supreme bioguard, to też wlej ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”